Tyrkiet løslader fanger på grund af coronavirus. Dansk PEN og 23 andre organisationer kritiserer, at journalister, politikere, osv. ikke er omfattet.

Arkivfoto

Det tyrkiske parlament har vedtaget en lov, der vil løslade op til 90.000 fanger, som er i fare på grund af coronavirus. Men loven omfatter ikke journalister, politikere, advokater, folk der er dømt efter landets terrorlove og andre, der er tilbageholdt, mens de afventer deres retssag eller afsoner domme.

”Selvom vi glæder os over de foranstaltninger, der er truffet for at afhjælpe situationen i de overfyldte tyrkiske fængsler, så udelukker de nye foranstaltninger uretmæssigt titusindvis af personer, der er fængslet alene for fredeligt at udøve deres rettigheder,” står der i en erklæring, underskrevet af 24 organisationer, heriblandt Dansk PEN.

De 24 underskrivere af brevet opfordrer de tyrkiske myndigheder til “straks at tage skridt til at opfylde deres menneskeretslige forpligtelser ved at frigive alle dem, der vilkårligt er tilbageholdt for at udøve deres ret til ytringsfrihed og hjælpe med at afbøde truslen forårsaget af Covid-19-pandemien.”

Domstolenes uafhængighed i Tyrkiet er blevet debatteret i de senere år. Den tyrkiske AKP-regering og præsident Recep Tayyip Erdogan siger, at domstolene træffer deres beslutninger uafhængigt.

Mindst 85 journalister er i fængsel, ifølge Journalistforbundet i Tyrkiet. Men Erdogan har tidligere afvist, at de er bag lås og slå af politiske grunde.

”De, der er blevet dømt, er ikke journalister. De fleste af dem er terrorister. Mange har været involveret i indbrud, og nogle er blevet fanget, mens de var i gang med at tømme pengeautomater,” sagde Erdogan under et FN-møde i New York i september 2017.

På World Press Freedom Index-liste rutsjede Tyrkiet i 2019 ned på en 157. plads ud af 180 lande. Den internationale presseorganisation, Journalister uden Grænser, skrev i 2016, at “Erdogan vil have, at medierne skal være underlegne, føjelige og synge lovsange om ham.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer