En lægefaglig mission, som skulle se til de danske børn i al-Roj lejren i syrisk Kurdistan (Rojava) har måtte opgive og vende tomhændet hjem på grund af sikkerhedsrisici.

Det skriver det danske udenrigsministerium i en mail til Politiken.

“Udenrigsministeriet har netop haft en lægefaglig mission i regionen for at tilse børnene i Roj-lejren. Desværre betød en forværring af sikkerhedssituationen, at det ikke lykkedes at rejse ind i lejren. Dette vidner om, hvor vanskeligt det er at operere i og omkring lejrene,” står der i mailen.

Ifølge Ekstra Bladet er det “især Tyrkiets militære aktiviteter i området,” som spændte ben for ministeriets udsendte, så de ikke kunne besøge Roj-lejren..

Tyrkiet bomber jævnligt med droner kurdiske styrker i Rojava, hvilket har vanskeliggjort adgangen til al-Roj-lejren.

Det kurdiskdominerede selvstyre i Rojava har de væbnede grupper, Folkets Forsvarsenheder (YPG) og paraplyorganisationen Syriens Demokratiske Styrker (SDF). YPG og SDF forbundet med Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har været i krig med Tyrkiet siden 1984. Tyrkerne og EU betragter PKK som terrorister. Tyrkiet anser yderligere YPG og SDF som trusler og bomber grupperne i Rojava.

Danmark hjemtog i oktober sidste år 14 børn og tre kvinder fra Syrien, hvis forældre menes at have tilsluttet sig Islamisk Stat (IS). Fem børn med dansk tilknytning befinder sig stadig i lejrene, fordi deres mødre ikke var en del af hjemtagelsen i oktober. Børnene er under fem år gamle, og flere af dem lider af sundhedsproblemer, som kronisk diarré, underernæring og øre-næse-halsproblemer.

De fem børn har mødre, som ikke er længere danske statsborgere, da de har fået frataget deres pas af den danske stat. Men deres børn er stadig danske statsborgere og kan derfor godt komme til Danmark, hvis deres børn går med til at sende dem afsted, uden at de selv kan komme med.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer