Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) giver 20 millioner kroner fra akutkasse til at hjælpe Syrien efter Tyrkiets militære offensiv i den nordlige del af landet.

Af Deniz Serinci

Foto: Steen Brogaard

Danmarks udviklingsminister Rasmus Prehn (S) giver 20 millioner kroner fra akutkasse til at hjælpe særlig udsatte områder i Syrien. Det sker efter Tyrkiets militære offensiv i den nordlige del af landet.

”Der er på ny yderligere krise navnlig i det nordlige Syrien,” siger ministeren til Ritzau. ”Der er virkelig akut behov for humanitær hjælp.”

I den nordøstlige del af landet, der officielt hedder Nordøstsyriens Autonome Administration, bor der flere millioner mennesker, hvoraf 1,3 millioner menes at have brug for humanitær hjælp.

Ministeren vil give de 20 millioner til Internationalt Røde Kors, som regeringen stoler på. På Twitter takker Røde Kors for pengene fra ministeren.

“75.000 er på flugt og 300.000 er berørte,” skriver organisationen. “De mangler tag over hovedet, lægehjælp, mad og vand.”

Og det er netop det, pengene skal gå til, ifølge ministeren. Han siger til Ritzau, at pengene er tiltænkt ”mad, drikke og lægehjælp til de mennesker, som er i en absolut krisesituation.”

Tidligere på ugen indledte Tyrkiet den militære offensiv i de kurdiske områder i Syrien. Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan skriver på Twitter, at formålet med offensiven er “at ødelægge den terrorkorridor, som man forsøger at skabe syd for vores grænse og at bringe fred til regionen.”

Tyrkiet anser den kurdiske milits Folkets Forsvarsbrigader (YPG) som en trussel mod landets sikkerhed, da YPG er forbundet med Kurdistans Arbejderparti (PKK). PKKs væbnede kamp i Tyrkiet har dræbt cirka 45.000 mennesker siden 1984.

I torsdag sagde statsminister Mette Frederiksen, at sagen i syrisk Kurdistan er “uhyre alvorlig”.

“Der er grund til at være bekymret for de civile…Derfor synes jeg, at der er grund til at tage afstand fra den tyrkiske aggression.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer