”Jeg er lukket inde. Jeg kan ikke komme ud af lejligheden,” siger 30-årige Mokhtar Ghambary fra Grenaa.

Af Deniz Serinci

30-årige Mokhtar Ghambary bor til daglig i Xian i det østlige Kina, hvor han arbejder som pædagog og engelskunderviser.

For tiden går han dog derhjemme i sin lejlighed af frygt for den frygtede coronavirus.

Mokhtar i den kinesiske børnehave

Mokhtar i den kinesiske børnehave

”Jeg er lukket inde,” siger han over en Skypeforbindelse fra Kina. ”Jeg kan ikke komme ud af lejligheden.”

”Alt er lukket ned; banker, skoler, butikker, og så videre. Myndighederne fraråder nærkontakt med andre mennesker. Jeg går kun ud, hvis det er absolut nødvendigt, og så skal jeg bruge maske,” fortæller Mokhtar.

Den unge mand er født i Ramadi i Irak, men er iransk kurder fra Ciwanro. Han er opvokset i Grenaa. Han studerede til socialpædagog herhjemme. Han fortsatte uddannelsen i Kina, men kom senere tilbage til Danmark og færdiggjorde uddannelsen. Senere fik Mokhtar så et tilbud om at komme tilbage til det fjernøstlige land og arbejde som pædagog og engelskunderviser på en international børnehave. Det takkede han ja til.

Siden maj 2019 har Mokhtar derfor boet i Kina i byen Xian, der ligger 800 kilometer fra epicenteret for virusset, byen Wuhan i Hubei-provinsen. Alligevel er han bekymret.

”Jeg er bekymret over den store og hurtige spredning.”

Familie og venner: “Kom nu hjem!”

Ifølge DR er fire danskere nu på vej hjem fra Kina og forventes at lande i Roskilde Lufthavn senere i dag. Derudover kommer 11 andre danskere i de nærmeste dage, heriblandt kvinder og børn.

Familie og venner i Danmark har også bedt Mokhtar om at vende snuden hjem.

”Alle derhjemme i Danmark skriver til mig: ’Kom nu hjem!’”

Han har dog ikke planer om at pakke kufferten og flyve tilbage.

”Jeg har arbejde og lejlighed her. Jeg kan ikke bare forlade det. Hvis jeg skal ud herfra, må jeg gøre det på en ordentlig måde.”

Desuden er han tryg ved, at de kinesiske myndigheder gør deres bedste for at inddæmme virusset.

”Politi går rundt og deler masker ud. De prøver at lukke så mange biffer, shoppingscenter, butikker ned som muligt. Kropstemperaturer bliver tjekket overalt.”

Men ikke alle i befolkningen lytter efter, mener den unge mand.

”Nogen folk går ud på gaden, selvom myndighederne fraråder det. Så det største problem er dem, der ikke lytter til advarslerne.”

Selv lytter han dog til advarslerne, fastslår Mokhtar og får tiden til at gå derhjemme.

”Det er kedeligt. Jeg har ikke meget at lave herhjemme, udover at se film og motionere, men jeg må følge myndighedernes råd.”

Mindst 212 er døde af virusset indtil videre, mens cirka 10.000 er smittede. FN’s verdenssundhedsorganisation WHO erklærede i går coronavirusset for en ‘international nødsituation’.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer