14 læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale skal arbejde på en amerikansk base i Rojava.

Den danske regering meddelte i går, at den vil sende et kirurghold fra Forsvaret til en koalitionsbase i det nordøstlige Syrien, officielt kendt som Nordøstsyriens Autonome Administration, i folkemunde ”Rojava”. Det sker som led i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat, IS.

Udenrigsminister Jeppe Kofod sagde på et pressemøde i går, at Danmark skal være ”med i verdens brændpunkter, hvor Danmark har værdier og interesser på spil.”

”Vi sætter ind over flere fronter for at skabe sikkerhed, stabilitet og – på sigt – en positiv udvikling i Europas nærområder.”

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen er ”Danmark og det danske forsvar…endnu en gang blevet bedt om at bidrage til fred og stabilitet ude i verdens brændpunkter.”

Det danske kirurghold vil bestå af 14 læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, der skal arbejde på en amerikansk base i Syrien. De skal afløse de amerikanske læger i det kurdiskadministrerede område. Til gengæld sender Danmark ikke specialtropper til området, sådan som USA angiveligvis også ønskede.

Udover et hold kirurger skal en dansk fregat med 175 personer også sejle med USA’s flåde fra næste år. Endvidere skal Danmark stille op med 500 flere soldater til NATOs beredskaber.

Under den syriske borgerkrig, der startede i marts 2011, trak Assad-regimet sig delvist ud af det nordlige Syrien og overlod det i juli 2012 til de kurdiske YPG-styrker. Derefter har kurderne skabt deres eget selvstyre med eget flag, lokale råd og væbnede.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen støtter det danske bidrag. På Facebook nævner han kurderne.

”Især skylder vi de kurdiske soldater i Syrien en anerkendelse af deres ihærdige indsats, hvor de har bragt en række ofre i kampen mod IS,” skriver venstrepolitikeren. ”Jeg finder det helt essentielt, at den kurdiske civilbefolkning i Syrien mærker, at de ikke er glemt af det internationale samfund.”

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm vil endnu ikke tage stilling.

”Når det kommer til udsending af personale til et krigsområde, tænker vi os altid rigtig godt om, og derfor skal vi også se det konkrete forslag og have en drøftelse i partiet før vi kan tage stilling,” skriver hun på Facebook.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer