”De journalister, der blev slået og tilbageholdt, arbejder for medier, der er forbundet til den politiske opposition,” skriver Komité for Beskyttelse af Journalister (CPJ).

Foto: Screenshot fra NRT TV

Mindst 15 journalister blev angrebet og syv tilbageholdt, mens de dækkede demonstrationerne i Iraks Kurdistan-region mellem den 25. og 27. marts. Det skriver den internationale Komité for Beskyttelse af Journalister (CPJ).

Den 24. marts tog mange kurdiske ansatte på gaderne for at protestere mod korruption og ubetalte lønninger. Det skete i byer som Sulaimani, Halabja, Ranya, Qaladize, Koya og Kalar.

CPJ oplyser, at mindst syv journalister fik deres udstyr konfiskeret, og deres hukommelseskort og mobiltelefoners indhold slettet. Endvidere skriver organisationen:

”De journalister, der blev slået og tilbageholdt, arbejder for medier, der er forbundet til den politiske opposition.”

Lynn Maalouf, Mellemøst-direktør hos Amnesty International, siger:

“Fredelige demonstranter blev angrebet. Journalister, der bruger kameraer eller mobiltelefoner til at dokumentere protesterne, er blevet angrebet. Det er fuldstændig uacceptabelt.”

Hun opfordrer de kurdiske myndigheder til straks at ”sætte en stopper for angreb, chikane og intimidering af demonstranter og journalister. De har pligt til at sikre, at alle kan udøve deres ret til fredelig protest uden indblanding.”

Siden 2014 har den irakiske regering i Bagdad ikke udbetalt de 17% af det nationale budget, som kurderne har krav på ifølge forfatningen. Det skete efter, at kurderne indgik aftaler med udenlandske selskaber om at udvinde og eksportere olie fra kurdisk-kontrollerede områder. Bagdad kræver, at aftaler skal indgås igennem ministeriet i Bagdad.

Det betyder, at den kurdiske regionalregering, der i forvejen er belastet økonomisk af krigen mod Islamisk Stat (IS), i længere tid ikke har kunne betale embedsmænd deres løn eller har reduceret deres løn. Ifølge Sardar Sharif, lektor fra University of Duhok, er de offentligt ansattes lønninger for nogles vedkommende faldet med 75%.

Kilder: Ekurd.net og Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer