SFs Folketingskandidat i Brøndbykredsen, Bilal İnekçi ønsker et mere mangfoldigt Danmark med plads til alle uanset etnisk herkomst.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Jiyan.dk bringer hermed det første valginterview ud af i alt fire med dansk-kurdiske folketingskandidater til valget den 15. september. Vores første interviewperson er Bilal İnekçi, der stiller op for Socialistisk Folkeparti i Brøndbykredsen. Snart vil læserne også kunne læse interviews med Yildiz Akdogan, Serdal Benli og Özlem Cekic.

Bilal İnekçi har siddet i Ishøj Byråd siden 1990 og er i dag første viceborgmester. Han er født i en kurdisk landsby i Konya, Tyrkiet, men måtte flygte fra landet af politiske årsager og kom til Danmark i 1978. Han er gift og har fire børn, og arbejder som socialrådgiver i Ishøj.

Skal mobilisere 3500 spildte stemmer

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange flygtninge/indvandrere enten ikke kan stemme pga manglende statsborgerskab eller simpelthen ikke stemmer, selvom de egentlig har stemmeret. Ved de foregående valg var der 3500 borgere med rødder i Tyrkiet i Københavns og Omegns storkreds, som ikke fik brugt deres stemmeret.

Det vil Bilal İnekçi lave om på.

– Jeg er i gang med at mobilisere dem til at stemme, for det er vigtigt, at også etniske minoriteter bruger deres stemmeret, som han siger.

Blandt Bilal İnekçi’s mærkesager er integration, socialpolitik og uddannelsespolitik.

– På trods af 30 år i Danmark, er der stadig indvandrere, som ikke føler sig hjemme, fordi regeringen konstant gør dem til et problem – det skal vi gøre op med. Vi skal have en ny regering og ny politik med plads til alle.

– Jeg ønsker et demokratisk, ligeværdigt og mangfoldigt Danmark, hvor alle fællesskaber trives og hvor alle har lige muligheder.

24-årsreglen skal fjernes på længere sigt

En af de ting, som Bilal İnekçi håber på at gøre op med, er 24-årsreglen.

– Vi er ikke helt enige med Socialdemokraterne om 24-årsreglen. Men når vi danner regering med Socialdemokraterne må vi gå på kompromis. Når tiden kommer, fjerner vi 24-årsreglen.

Men nogen vil mene, at reglen er nødvendigt for at forhindre at unge indvandrere bliver tvunget til at indgå ægteskab med en fjern fætter eller kusine?

– Selvfølgelig kan vi ikke acceptere tvang, men i virkeligheden handler 24-årsreglen ikke om det. Formålet med den er reelt at stoppe indvandringen, og det er en hetz mod indvandrere. Vi kan jo se på tallene, at de unge indvandrere de sidste 3-4 år har fundet kærester her i Danmark.

Lige muligheder for alle

Bilal İnekçi er glad for den netop startede valgkamp. For modsat tidligere, handler den ikke så meget om indvandrere, men om økonomi og velfærd.

– Hvis medierne konstant fokuserer på problemer, så bliver danskerne bange. Men for første gang i 12 år er det ikke integration, som er på dagsordenen. Det må ærgre Pia Kjærsgaard, siger Bilal İnekçi.

I forhold til socialpolitik, vil SF’eren efter eget udsagn fjerne alle former for ulighed, ”som den nuværende regering har været med til at skabe”.

– Loftet over sygedagpenge skal fjernes, loft over kontanthjælp skal fjernes og starthjælp skal fjernes. Der skal være lige muligheder for alle, uanset deres etniske, religiøse baggrund eller køn.

Mindre bureaukrati i skolerne

Stod det til Bilal İnekçi skal vi have en folkeskole, der sikrer en bedre faglighed, bedre lokaler, mindre bureaukrati og højst 24 elever; heraf 2 lærere i dansk og matematik de første 3 år.

– Samtidig skal der være praktikgaranti til de unge, til forskel fra nu, hvor mange unge ikke får nogen praktikplads.

I november 2010 efterlyste Bilal İnekçi overfor videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen kurdisk, tyrkisk og arabisk som valgfag på universiteterne.

Ministeren svarede, at det er op til det enkelte universitet selv.

– Det er vigtigt med en erkendelse af disse indvandrergruppers eksistens og et vigtigt politisk signal om, at der er plads til alle.

Bilal İnekçi stiller op i Brøndby-kredsen, der dækker Taastrup, Ishøj, Albertslund, Brøndby, Vallensbæk, Ballerup, Herlev, Rødovre, Glostrup, Hvidovre, Gladsaxe, Lyngby og Gentofte.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer