”Anfal er et uhelbredelig sår for alle kurdere. Selvom Saddam er væk, fortsætter den arabiske chauvinisme,” mener højtstående peshmerga Hemîd Şerîf Sindî.

Af Deniz B. Serinci

Hemîd Şerîf Sindî er en tidligere kurdisk partisan, peshmerga. Han har fået tildelt den prestigefyldte æresmedalje ”Nîşanî Barzanî” af præsident Mesûd Barzanî for sin tapperhed i krigen mod den tidligere diktator Saddam Hussein.

Sindî har været peshmerga siden 1961, hvor han under den store September Revolution (Şorişî Eylûl) erobrede 3 gendarmeristationer. Han har – eller havde – 9 søskende, hvoraf 3 er døde i den irakisk-kurdiske krig.

I hans hus i Zaxo, tæt på den tyrkiske grænse, tager han imod os. Ganske kort tiden inden har det svenske parlament anerkendt Saddam Husseins folkemord på kurderne i 80’erne, Anfal, som folkemord, hvorfor samtalen hurtigt kommer til at handle om det.

“Det er en historisk beslutning, som vi alle blev meget glade over og vi håber, at alle europæiske lande – heriblandt Danmark – også vil anerkende den,” siger han.

”Anfal er et uhelbredelig sår for alle kurdere. Og hvis verden ikke ser denne uretfærdighed, så støtter de indirekte undertrykkerne,” tilføjer han.

Med undertrykkeren mener han det foregående irakiske regime under Saddam Hussein. Og dog. Saddams mentalitet trives endnu, lyder det fra Sindî.

Da landets tidligere diktator faldt efter den amerikanske invasion i 2003, erklærede det kurdiske nord sig ikke uafhængigt, selvom det har mange af de ting, der kendetegner en selvstændig stat – eget parlament, flag og hær.

”Jeg blev meget glad, da Saddam var væk, men den arabiske chauvinisme fortsætter.”

”Vi valgte at blive en del af et føderalt Irak, fordi vi troede på et nyt Irak, men vi blev skuffet,” tilføjer han.

Iraks premierminister Nouri al-Maliki er shia-muslim. De var også undertrykt under Saddam.

”Vi troede, at de ville støtte os kurdere, da de også har været undertrykt, men vi tog fejl,” siger han og henviser til de seneste spændinger mellem kurderne og Maliki, der prøvede at sende sin hær ind i Kerkûk, den omstridte olieby, som både arabere og kurdere gør krav på.

Hvordan konflikten mellem det arabiske Irak og Kurdistan udvikler sig, er uvist. Men for Sindî er løsningen simpel.

”Uafhængighed er vores ret og det kommer en dag.”  

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer