Tre kurdiske kvinder dræbt i Paris dagen efter fredsaftale mellem PKK og Tyrkiet. Nogen ønsker slet ikke fred, men tværtimod at eliminere PKK, siger kurderekspert Ahmet Alis.

Af Deniz B. Serinci

Det var noget af et chok, mange kurdere vågnede op til, da nyheden om, at tre kurdiske kvinder er blevet likvideret i Paris, heriblandt en af medstifterne af PKK, Sakine Cansiz, kom frem.

Ifølge Ahmet Alis, ekspert på forhold angående Tyrkiet og kurderne og tidl. gæsteforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, minder det om den iranske stats henrettelse af kurderlederen Abdulrahman Ghassemlou i Wien i 1989.

Han var leder af Kurdistans Demokratiske Parti-Iran og var kommet til Wien for at mødes med en iransk delegation, som havde sendt fredsfølere ud.

”Derudover har Erdogan tidligere udtalt, at der vil blive gjort det nødvendige i såkaldte ’nålestiksoperationer’,” siger han og uddyber:

”En segment af staten ønsker ikke fred. De ønsker at eliminere oppositionsgrupper og bruger forskellige metoder til det formål. Under påskud af at ville fred, prøver de at implementere deres sande hensigter: nemlig at eliminere og undertrykke enhver opposition.”

Fred mellem Tyrkiet og PKK?

I går skrev medierne, at Tyrkiet og PKK var blevet enige om en fredsaftale.

Alis ser det seneste skridt som værende forbundet med lokalvalgene i Tyrkiet, hvor regeringspartiet AKP og dets leder, premierminister Erdogan gerne vil skabe fred og ro forinden.

”Derudover er PKK kommet stærkt ud af den seneste tids udvikling i Mellemøsten,” siger Alis og henviser til Syrien, hvor pro-PKK partiet PYD sidder på den nordlige del.

PKKs styrke skræmmer Ankara, der derfor har forsøgt at bruge lederen af det kurdiske selvstyre i Nordirak/Sydkurdistan, Massoud Barzani som mægler. Flere har kritiseret brugen af Barzani og henvist til han slet ikke har den indflydelse på de tyrkiske kurdere.

”Det har Ankara nu også indset og har derfor kun to valgmuligheder; enten at eliminere PKK eller at få gruppen under sin egen kontrol,” mener Alis.

Vil freden holde?

Her svarer Alis, at han ikke tror, at freden vil holde, fordi både Öcalan og PKK ikke vil falde for den tyrkiske stats hensigter og formål om at eliminere den kurdiske bevægelse.

”At tro, at staten på én dag har ændret mening og har bragt fred, vil være en forkert forhåbning. Jeg håber dog, at jeg tager fejl og at blodsudgydelserne stopper.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer