En gruppe udvisningstruede syriske kurdere sultestrejker udenfor Christiansborg. “Vi bliver hængt, hvis vi bliver sendt tilbage til Syrien.”
Af Akar Pirmeh
35 kurdere fra Syrien har siden tirsdag sultestrejket udenfor Christiansborg. Her har de rejst et stort telt, hvor de opholder sig og ønsker at råbe de danske politikere op om deres sag.
De har alle fået afslag på deres asylansøgninger og skal sendes tilbage til Grækenland. Herfra frygter de at blive sendt tilbage til Syrien, hvor de fortæller, at de risikerer dødsdom.
Syriens Baath-regime er kendt for dets brud på menneskerettigheder, heriblandt i forhold til dets kurdiske minoritet på 1,5-2,5 millioner.
Amnesty International har flere gange frarådet alle lande at tilbagesende politiske flygtninge tilbage til Syrien.
De sultestrejkende har alle været i Grækenland og en del af dem har været i græske fængsler, hvor de blandt andet beretter om “ubegrundet vold fra betjente og om uretfærdige retssager”.
Håber på at få sager genoptaget
De sultestrejkende får støtte fra folk, som kommer og besøger dem, samt frivillige, som kommer og holder vagt om natten og holder øje med deres fysiske helbred.
Til trods for at hele aktionen foregår lige udenfor Christiansborg, så har ingen større medier givet aktionen opmærksomhed.
De sultestrejkende kurdere håber på, at deres sager med med denne aktion vil få opmærksomhed og blive gennemgået igen.
“Min familie i Syrien bliver også chikaneret pga. mig”
Ahmad Ismail , 28 år og fra Qamishlo fortæller om sit ophold i Grækenland:
“Jeg viste dommeren mine sår og knippelmærker, som betjentene havde påført mig, men han så ret ligeglad ud og idømte mig tolv måneders fængsel, men efter tre måneder blev jeg og en gruppe andre løsladt, takket være to Røde Kors-medarbejdere, som ihærdigt førte vores sag an.”
Ahmad Ismail fortæller, at hans mor og to mindre brødre flere gange er blevet udsat for razziaer og afhøringer i hjemlandet, hvor myndighederne ville have oplysninger og informationer om ham. Hans gamle mor skulle også være blevet truet med fængsling, hvis ikke hun gav oplysninger om sin søn, som på dette tidspunkt var flygtet ud af Syrien.
Blandt de sultestrejkende sidder også en ældre herre. Muhammad Nuri Ali på 58 år. Han blev for fem år siden tvunget til at forlade sin kone og fem børn i byen Efrîn.
Muhammad Nuri Ali fortæller, at han havde været aktiv i det kurdiske parti Hizbî Yekitî.
“En tidlig morgen stormede syriske betjente ind i mit hjem og jeg blev bragt til politistationen, hvor jeg gennem længere tid blev udsat for tortur, inden jeg igen blev løsladt.”
Han forlod med det samme Syrien, gennem Tyrkiet til Grækenland og derfra, illegalt, gennem en snes europæiske lande for til sidst at ende i Danmark, hvor han håber på at få politisk asyl.