Så mange kvinder undertrykkes i Danmark og Kurdistan. Så hvad fejrer vi kvindernes internationale kampdag for? spørger Barikan Ismaeeli.

Jeg har set og ser, at mange mænd giver deres kone eller kæreste blomster og siger ”tillykke med 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag”. Jo tak for det! Jeg som en kurdisk-dansk kvinde er splittet, om jeg skal forvente, at min forlovede kommer hjem med blomster eller en lille æske chokolade, og jeg skal følge mine kurdiske søstre og vise, at der er kvinder i Kurdistan, som oplever vold i hverdagen og har ingen basale rettigheder.

Eller skal jeg være en vred individualist, der mener, at det er forholdsvis latterliggørelse af nutiden og fremtiden, at jeg som selvstændig og frigjort kvinde skal have en bestemt dag, for at kæmpe for andre kvinders rettigheder og frigørelse fra undertrykte vilkår?

Selvfølgelige skal vi kæmpe for menneskernes rettigheder, frihed og frigørelse uanset køn! Men hvorfor skal der være en bestemt dag på året, som skal være bestemt til debatten om kvinders mangel på frihed osv.? Men det er bare mig, der ønsker, at kampen imod vold og umenneskelige vilkår imod mennesker skal være integreret i hverdagen.

Kurdiske kvinder i Danmark undertrykkes også

Hvert år på denne dag, debatterer samtlige kurdisk nyhedsmedier dagen, der holdes arrangementer og der læses støttetaler op, der bliver lovet diverse former for tiltale imod vold mod kvinder og for kvindernes bedre vilkår især i den kurdiske region i Irak, hvor KRG (Kurdistan Regional Government), har fremsat en række tiltag, blandt andet, at alle piger skal i skolen og flerkoneri er ikke tilladt, hvis kone nr. 1 ikke giver accept. Nogen vil sige ”Ja men hvor meget skal der lige til, før kvinden giver ”accept”?”.

Ja ikke særlige meget måske, men pointen er, at kvinden har rettens ord på sin side. Jeg vil ikke remse de problematikker kurdiske kvinder står overfor i hverdagen, fordi der er så mange. Vold og undertrykkelse behøver ikke være fysisk.

Kurdiske kvinder overalt, også i vores kære Danmark er udsat for økonomisk vold, fysisk vold, social vold og psykisk vold.  Er det så, det danske politiske system, der skal løse problemet? Nej, det er os selv, det er kvinderne selv! Vi kan ikke sidde der hjemme og isolere os selv og flette fingere, og lade som om en frelser fra de sociale myndigheder kommer og befrier os. Glem det! Det er dig selv alene, der står til ansvar for at handle. Du har et hav af muligheder i Danmark. Du kan få økonomisk, social og psykologisk hjælp, hvis du bare beder om hjælp!

Mange piger omskæres

Dette er også gældende i KRG. Ja det er sandt, at man som kvinde, ikke få det samme tilstrækkelig hjælp fra sociale myndigheder i KRG, som i Danmark.  Vold, undertrykkelse og mangel på frihed for kurdiske kvinder forsætter.  Unge piger voldtages, myrdes af familiemedlemmer og udsættes for arrangeret ægteskaber eller tvangsægteskaber. Unge piger bliver fortsat omskåret i KRG. Den seneste rapport fra 2005 viser, at 63,0 % af piger/ Kvinder i Erbil er omskåret, 77,9 % i Sulaymanie og 81.2 % Garmyan/New Kirkuk. I den samme rapport fremgår der, at 80 % af indgrebene forgår der hjemme og 13 % i nærheden af familiens bopæl og 0,1% på sygehuset! Hvem udfører indgrebet?  35.6% af indgrebene i Erbil gennemføres af bedstemødre, 41.0% udføres af ældre kvinder i Sulaimanie og i 50,2 % udføres af andre kvinder Garmyan/New Kirkuk.  

Hvad siger disser tal om det kurdiske samfund? Et samfund, der stolt fejrer 8. marts med manér! Alle parter står til ansvar for det umenneskelige vilkår, kvinderne er udsat for. Men kvinderne er i høj grad selv ansvarlig for undertrykkelsen. Fordi det er kvinderne selv, der udsætter hinanden for disse vilkår. 8. marts i Kurdistan er en symbolsk dag, som er til for at vise omverdenen, at vi er et civiliseret samfund, der følger med demokratiets kerneværdier. Så kære venner, KRG står ikke alene med ansvaret for de kvinder der myrdes hverdag, der udsættes for vold, tvangsægteskaber og omskæring. Al disse forbrydelse forgår i husets 4 vægge og intern i familierne, som regeringen ikke kan overvåger. Så kære søstre, stop med at lægge ansvaret af din undertrykkelse hos mændene alene og systemet, du er selv i høj grad medansvarlig, og til dels den eneste der kan laver om på det!

Stop social kontrol af indvandrerpiger!

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer