Sarah Alsandi blev som 16-årig bortført og sendt på genopdragelse i Kurdistan. Nu er hun befriet og på vej til Danmark, erfarer Jiyan.dk

Sarah Alsandi var 16 år, da hun rejste med sin far til irakisk Kurdistan. Sarah, der er født og opvokset i en mindre østjysk by med sine forældre og tre yngre søskende, skulle besøge sin syge bedstemor.

Men det var en løgn. Sarah skulle bo i hjembyen Zaxo, så hun kunne blive genopdraget.

”Jeg gik fuldstændig amok,” siger den kurdiske kvinde til TV2. ”Jeg skulle starte i skole og kunne jo ikke bare komme nogle måneder for sent.”

I sin barndom i det jyske gik Sarah til håndbold og tog til fester med klassekammeraterne. Det brød familien sig ikke om og i 2018 blev hun anbragt på døgninstitutionen Åhuset, fordi konflikterne blev for store.

Ville ikke have, at hun blev “for dansk”

Nader Ashkani er formand for foreningen Ny Identitet, der hjælper unge på flugt fra social kontrol og æresrelaterede konflikter og har siddet med Sarahs sag i et halvt år. Til Jiyan.dk fortæller han:

”Sarahs far ville ikke have, at datteren blev ’for dansk’. Faren ville genopdrage Sarah i hjemlandets kultur. Derfor bortførte han hende til Kurdistan.”

Fra sit værelse i Zaxo ringede den unge kvinde til Nader Ashkani. Hendes forældre fandt ud af, at hun havde ringet til Danmark og tog telefonen fra hende.

I sin dagbog, som TV2 har fået, skrev Sarah den 31. juli 2020:

”Jeg savner alt hjemme i Danmark. Her bliver jeg overvåget 24/7. Der er mennesker overalt, hvor jeg sidder, og de steder, hvor der ikke er, er der kameraer. Jeg er bekymret for min fremtid, hvis den overhovedet findes. Jeg håber på en dag at kunne leve mit liv uden at skulle være ‘bange’ for, om jeg dør. Hvor mine bekymringer ikke skal ligge i, hvordan jeg skal flygte fra min familie i et andet land.”

Sarah Alsandi blev bortført og sendt på genopdragelse i Kurdistan. Privatfoto

Faren tog tilbage til Danmark og blev anholdt. Den 8. oktober 2019 blev han ved Retten i Randers idømt fire måneders fængsel og udvisning af Danmark i seks år for at have kidnappet datteren til irakisk Kurdistan. Dommen blev stadfæstet af Vestre Landsret 18. maj 2020.

Nader Ashkani tog hjem til faren, da denne havde afsonet sin fængselsstraf.

”Jeg prøvede at overtale ham til at lade Sarah komme tilbage til Danmark.”

Han kunne dog ikke overtale ham. Heller ikke Favrskov Kommune eller Udenrigsministeriet kunne hjælpe.

Til sidst tog Nader Ashkani sagen i egen hånd og rejste derned sammen med TV2.

”Den 11. december rejste vi derned og mødtes dagen efter med det lokale Justitsministerium, Indenrigsministerium, samt lokale politidirektører i Duhok og Zaxo.”

Skulle aflevere kvinde til danske soldater

Den oprindelige plan var at befri den nu 17-årige Sarah og aflevere hende til danske soldater i Asad-basen. Men faren var kommet tilbage til irakisk Kurdistan og ville kunne forhindre sådan en aktion. Derfor skrinlagde de den plan.

Da Nader Ashkani, TV2 og kurdisk politi så ankom til Sarahs hus i Zaxo, kunne de høre en masse råben og skrigen i huset.

”Jeg kunne gennem vinduet se en kvinde i gang med at slå og kvæle Sarah. Så jeg sparkede døren ind.”

Midt i alt det kaos, kom faren så og vristede en pistol fra en af betjentene. Det lykkedes dog ordensmagten at få ham lagt ned og få pistolen tilbage.

Foreningslederen fra Danmark blev chokeret, da han så Sarah.

”Det var en lille, udsultet, udkørt pige, der tydeligvis havde været udsat for grimme ting.”

Det lykkedes at få den unge kvinde ud af huset, men ikke tilbage til Danmark. Nu bor hun i et kurdisk safe house.

Hun har det ”efter omstændighederne godt,” oplyser Nader Ashkani. ”De kurdiske myndigheder passer fint på hende.”

Men kampen er ikke slut for Ny Identitets formand.

”For hver dag, hun er i Kurdistan, er hun stadig i fare. Vi arbejder på at få hende tilbage til Danmark,” siger han.

Sarahs far har ikke ønsket at medvirke til TV2s artikel. Han har afvist at have udsat datteren for vold og trusler.

Se udsendelse med Nader Ashkani

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer