Dansk Flygtningehjælp har i samarbejde med UNHCR indgået en aftale med myndighederne i det kurdiske selvstyreområde om at stille ekspertbistand til rådighed i opbyggelsen af 13 nye flygtningelejre, der kan huse 3-400.000 irakiske fordrevne.

Fra FLYGTNING.DK

Det kurdiske selvstyreområde har modtaget 220.000 syriske flygtninge, og op mod 600.000 irakiske fordrevne er fulgt efter som følge af militante gruppers angreb i Irak.

”Vi står med et alvorligt kapacitetsproblem – de kurdiske myndigheder, gør hvad de kan, men fordrevne familier må overnatte i skolebygninger, i overfyldte lejre eller på gaden. Den situation er uholdbar ikke mindst med tanke på, at de skal overleve, når vinteren sætter ind. Derfor har vi indgået en aftale med de kurdiske myndigheder, om at udvide kapaciteten og etablere 13 nye lejre med plads til 3-400.000 mennesker,” siger Nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp Rasmus Stuhr Jakobsen, der netop nu befinder sig i det kurdiske selvstyreområde.

Dansk Flygtningehjælp udvider samtidig de akutte nødhjælpsoperationer fra Dohuk og Erbil.

”Vi yder allerede nu akut nødhjælp i form af mad og vand og forhandler med internationale donorer, herunder EU, FN og en række regeringer om yderligere midler. Vi har samtidig sendt eksperter til Irak, der skal lede arbejdet med at sikre de fordrevne familiers adgang til vand og sanitet, fødevarer og tag over hovedet,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Irak siden 2003, og udvidede operationerne da syriske flygtninge begyndte at ankomme i store tal.

”Dette er en enorm opgave, og vi koordinerer indsatsen i et tæt samarbejde med FN. Samtidig har vi i forvejen kapacitet, logistik og etablerede netværk på jorden i både det centrale Irak og det kurdiske selvstyreområde, og det er afgørende for vores adgang til at yde akut hjælp i denne krise – vi er klar til at indgå som en central international aktør på samme måde som vi har gjort det i forhold til den syriske krise,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Mellemøsten siden 2003 og var en af de første internationale humanitære organisationer, som var i stand til at uddele hjælp efter invasionen af Irak i 2003. Gennem årene har programmet spredt sig både geografisk og programmæssigt som følge af de mange flygtningestrømme foranlediget af konflikter i regionen, og Dansk Flygtningehjælp opererer nu i Irak, Syrien, Libanon, Jordan og Tyrkiet.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer