C.S. forklarede, at han ikke vidste, at flaget blev anvendt af IS.

Af Deniz Serinci

Et Islamisk Stat-flag på en IPhone samt en bestilling på to små jetfly, batterier, styresignaler og en spray for cirka 11.000 kroner. Det betalte dansk-kurderen C.S. for via en vens kreditkort. Vennen blev senere dømt fem års fængsel for at have tilsluttet sig IS.

Den 30-årige mand er en af flere personer, som er mistænkt for at medvirke til terror ved at have købt modelfly, droner og tilbehør til IS fra 2013 til 2017. Ifølge anklagemyndigheden var bagmanden bag forsendelsen af materialerne den dansk-libanesiske Basil Hassan, der menes at spille en stor rolle i IS’ droneprogram.

I Københavns Byret blev den tidligere leder af USA’s anti-terrorkontor Jason Blazakis afhørt via en Skype-forbindelse for nogle dage siden.

”Hassan var involveret i afprøvning og i operationer med brug af droner i Syrien,” forklarede Blazakis. ”Han havde adgang til teknologi, som gjorde det muligt at udvikle droneprogrammet.”

Sendte materialer til Basil Hassan

C.S, der indtil sin anholdelse arbejdede som cykelhandler, stammer fra en kurdisk landsby i Konya i Tyrkiet. I 2015 blev han dømt for at have udgivet sig for at være Hassan i a-kassen. Da senioranklager Sidsel Klixbüll spurgte C.S. om han kender Hassan, svarede tiltalte, at han aldrig havde mødt ham og ”ingen direkte kontakt” havde til ham.

Under en ransagning hjemme hos C.S. fandt politi en sort Samsung-telefon, hvorpå der stod ”kun til B”. Spekulationen går på, om der menes Basil Hassan. I telefonen var der en besked fra Hassan, hvor der står ”Kan du tjekke min a-kasse, jeg har fået brev”.

Hjemme hos Coskun fandt politi derudover to danske sygesikringskort, et dansk kørekort og et kort fra Cowi, der alle tilhørte Hassan. Derudover var der et billede af Hassans nem-idé på C.S.’s Ipad.

”Så Hassan er en mand, du ikke kender,” spurgte senioranklager Sidsel Klixbüll, ”men du har hans kørekort, sundhedskort, billede af nem-idé?”

Dansk-kurderen svarede, at han ikke kunne huske om han skulle have haft Hassans nem-idé. Han erkendte derudover, at han sendte pakker til Hassan. C.S. nægter sig dog skyldig, idet han troede, at forsendelserne skulle gå til Hassans firma OnFoundation.

Deltog til islamistisk demonstration

Politi fandt derudover håndskrevne papirer fra C.S., hvor der stod Zarqawi på. Abu Musab al-Zarqawi var leder af irakisk al-Qaeda, der senere blev til IS. Desuden stod der, at ”Irak er Dar al Kufr”, altså de ”De Vantros Land”. Endvidere havde den tiltalte bøger af den egyptiske islamist Sayyid Qutb og Abdullah Azzam på sin Ipad. Qutb bliver i dag brugt som inspiration af både IS og al Qaeda, mens Azzam var med til at stifte al-Qaeda og kaldes ”Den Globale Jihads far”.

Om indholdet af Ipad’en sagde C.S. i retten, at det handlede om nysgerrighed.

”Det var noget, jeg gerne ville vide noget mere om. Nogle gange, når man sidder i moskeen, dukker der emner op. Og så er det vigtigt, at du ved noget om det.”

Et mere opsigtsvækkende fund blev fundet på tiltaltes IPhone, nemlig et IS-flag.

Flaget dukkede op igen i en video, som retten afspillede. Videoen viste en demonstration fra den salafistiske organisation Kaldet til Islam, hvor tiltalte deltog i protesten og holdt et islamisk symbol som banner. Foran ham stod den irakisk-kurdiske islamist Abu Ubaydillah, tidligere talsmand for Kaldet til Islam, der i 2015 blev dømt for terrorbilligelse. Ved siden af C.S. stod der en demonstrant med et IS-flag.

C.S. forklarede, at han ikke vidste, at flaget blev anvendt af IS.

”IS tog senere patent på flaget,” sagde den tiltalte mand og uddybede sin deltagelse i demonstrationen. ”Jeg deltog spontant. Jeg vidste ikke, at demonstrationen ville være på denne måde.”

I videoen sagde Abu Ubaydillah, at verden er delt op i to lejre, de troende mod de vantro. C.S. bedyrede, at han ikke var enig i den opstilling.

”Det er jeg overhovedet ikke. Den er jo helt galt.”

De tre tiltalte i Københavns Byret består af en palæstinenser, mens de to øvrige er kurdere.

Omkring 27 danske kurdere har siden 2013 tilsluttet sig IS eller al-Qaeda-relaterede grupper i Syrien og Irak, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Det er ud af de 158 personer fra Danmark, som ifølge PET er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger. Dermed er op til hver femte IS-kriger fra Danmark kurder, ifølge Politiken, Weekendavisen (27/1-’17) og Jiyan.dk.

Den højest placerede dansker nogensinde i IS, Rawand Taher, var kurder fra Hewlêr i Irakisk Kurdistan. Rawand Taher var tæt på IS-krigeren Basil Hassan, som han gik i klasse med på Frederiksberg Gymnasium.

IS har tidligere brugt droner til at overvåge og bombe deres modstandere i Irak og Syrien.

Københavns Byret har i alt planlagt 18 retsmøder i sagen. Der ventes at falde dom i sagen i november.

Læs også: 

PET ville hverve kurder fra IS-sag

Hver femte IS’er fra Danmark er kurder

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer