PET overvågede og aflyttede dansk-kurderen U.O., som er tiltalt for at udstyre IS med droner.
Af Deniz Serinci
Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte i 2011 at hverve den 30-årige dansk-kurder U.O. som kilde. Det ville den unge mand dog ikke gå med til.
Det kom frem i Københavns Byret i går, da en sag mod flere mænd, mistænkt for at medvirke til terror, begyndte. Da to af mændene er i udlandet, var kun tre tiltalte til stede. De er alle tre 30 år og anklages for at have købt modelfly, droner og tilbehør til terrororganisationen Islamisk Stat fra 2013 til 2017.
I 2016 fandt PET ud af, at U.O. købte dele af droner. Manden, der stammer fra Hacilaro i Konya, blev udsat for ”massiv aflytning”, ifølge senioranklager Kristian Kirk. Således blev hans hus og biler lydaflyttet. U.O. havde desuden foretaget mindst otte rejser til Tyrkiet, hvor han er statsborger.
Én gang ransagede PET på hemmelig vis mandens kuffert i Københavns Lufthavn, da han skulle flyve afsted til Tyrkiet. PET-folkene tog billeder af indholdet; Propeller til droner og tre kvitteringer på køb af dronedele fra danske virksomheder.
Derefter droppede U.O. fly og begyndte at køre ned til Tyrkiet. Men forinden havde PET sat en GPS på hans bil.
”Man har teknisk observation på hans bil, da han kører til Tyrkiet. Det vil sige, at man har GPS på og dermed kan følge ham,” sagde senioranklager Kristian Kirk.
Ville købe droneudstyr til 120.000 kroner i kontanter
PET er også med på en lytter, da U.O. er ude og arbejde som taxachauffør. Her samler han en kunde op, der sælger droner. Senere besøger U.O. dronebutikken og overrasker butikken ved at ville købe droneudstyr for et stort antal kontanter.
”Han kom med pengene i en mavetaske, og det var en stak på 120.000 kroner. Normalt har vi ikke noget at gøre med så mange kontanter på en gang,” fortæller Frederik Skøt, ejer af en dronebutik i København, til DR.
Dronedele blev solgt til U.O. Men forinden havde PET monteret aflytningsudstyr på. Dansk-kurderen fattede imidlertid mistanke og pillede sporingsudstyret ud af dronedelene.
”Det ser ud til, at U.O. har opdaget den massive overvågning, som politiet har foretaget. Det var baggrunden for, at han blev anholdt meget kort tid efter,” sagde Kristian Kirk i retten i går.
Anklagere: Ville sende droner til Syrien via Tyrkiet
De tre tiltalte i Københavns Byret består af en palæstinenser, mens de to øvrige er kurdere.
Omkring 25 danske kurdere har siden 2013 tilsluttet sig IS i Syrien og Irak, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Det er ud af de 158 personer fra Danmark, som ifølge PET er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger. Dermed er op til hver femte IS-kriger fra Danmark kurder, ifølge Politiken, Weekendavisen (27/1-’17) og Jiyan.dk.
Den højest placerede dansker nogensinde i IS, Rawand Taher, var kurder fra Hewlêr i Irakisk Kurdistan. Rawand Taher var tæt på IS-krigeren Basil Hassan, som han gik i klasse med på Frederiksberg Gymnasium.
Netop Basil Hassan var ifølge anklagemyndigheden bagmanden bag dronenetværket. Ifølge dem skulle U.O. levere dronedelene til den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur i Tyrkiet. U.O. skulle have indtalt en række lydbeskeder til Cesur over den krypterede app-tjeneste Telegram. Cesur skulle så, ifølge anklagemyndigheden, sende dronedelene til Basil Hassan i Syrien.
”Det er Basil Hassan, der har ønsket de her effekter,” fortalte senioranklager Sidsel Klixbüll. ”De tre tiltalte har indkøbt dronefly, hobbyfly og dele for Basil Hassan og til Islamisk Stat.”
IS har tidligere brugt droner til at overvåge og bombe deres modstandere i Irak og Syrien.
Nægter sig skyldig
U.O. har endnu ikke ladt sig afhøre af politiet. Men han nægter sig skyldig, ifølge forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen. Sidstnævnte sagde i går, at hans klient ”ikke har haft fortsæt til at sende droner til Syrien.”
En anden tiltalt i sagen, der har arbejdet som underviser, sagde i retten i dag, at de skulle bruge droner til at måle vindenergi.
”I 2012 nævnte Basil Hassan, at vi måske kunne kigge på nye markeder i forhold til vindenergi. Han sagde, at man kunne bruge hobbyfly til at måle vindforhold specifikke steder,” sagde underviseren.
Københavns Byret har i alt planlagt 18 retsmøder i sagen. Sidste retsdag bliver den 7. november.
Læs også: Hver femte IS’er fra Danmark er kurder