Den vestlige stil mikset med den traditionelle stemme forstærker den stærke stemning, der omkranser den omliggende trance ved indledningsvis at lytte til ”Rewend”, hvor eventyrrejsen vil begynde.

Musikanmeldelse: “Rewend” af Aynur Dogan

Af Medya Özvan

Saz’en er med til at akkompagnere stemmen, der sammen kan kaldes Musik. At hører god musik man kan anvende, og inspirerer sig af. God musik, der påvirker positivt en og ændre på stemningslejret, om så man er ked af det eller glad. God musik er hvor alle detaljerne går op i en højere enhed, hvilket Aynur Dogan formår, at gøre på sit fornyede, kreative og moderniserede album ”Rewend”. Et mekka hvor traditionelle sange er samlet, der viser sine stolte kundskaber frem, for at man kan blive høj af Aynur Dogans sange. Musik er også mit heroin.

Som albummet også hentyder til betyder ”Rewend” nomade, hvilket man også bliver, ved at lytte til sangene. En nomade der rejser rundt i Aynur Dogans fortryllende musik. Aynurs rystende stemme rammer folk som et lyn i hjertet, via små og ældgamle historier om æteriske nomader i ”Rewend” og i nomade temaets gengivelse ”Koçerê”, drømme og kærlighed, hun eksplicit og med indlevelse giver udtryk for.

Den traditionelle musik Aynur også tidligere har udviklet og moderniseret, blev til i Tyskland og Tyrkiet, hvor cd’en er bearbejdet og produceret i to studier. Hun overrasker med nyfundne gamle kurdiske sange, der bliver vækket til live efter mange århundreder, og genskaber sangenes tilpasning til vores moderne tid. Ørene synes om de skalaer, akkorder og toner, der bruges i sangene, da akkompagnementet harmonerer ved brug i ”Dawser” af erbane (def), saz og traditionelle instrumenter, i modsætning til ”Koçerê” hvor hun overrasker, og forbløffer med sin kombination af jazz elementer med den meget vestligbrugte elektriske guitar og trommesæt, der markerer sig kraftigt og lydhørt, til den klassiske kammence i den tyrkiske sang ”Yaranmaz asik”. Hun kombinerer forskellige instrumenter, hvilket er nytænkende og kreativt.

Det klassiske bliver moderne
Aynur – og som altid – udmærker sig ved at benytte sig af gamle klassikere. Før har hun gensunget sange af Şivan Perwer, Nizamettin Ariç, Mihemed Şêxo og hun gensynger dem på en moderne måde, så det appelerer bredere, fx mere til de unge. Og i “Rewend” gensynger hun sange af klassikere som Mihemed Arif Cizirî, Hesen Cizrawî, Şeroyê Biro (der er blandt de bedste kaukausiske Dengbêj). Derudover bliver hendes musik meget mere Kurdistansk end før, idet hun tager klassiske sange fra hele Kurdistan. Fra alevi-sange i Dêrsim, sunget på zazakî (‘gezalê’) og kurmancî (‘Rewend’) til to gamle govend fra Botan (‘Xivşê’ og ‘Koçerê’) som også er meget populære i Behdînan/Nordirak, som hun synger på en moderne måde. Fra sangen ‘Xewn’ på soranî i samarbejde med et stort navn som Tara Caff til to kurmancî sange som henholdsvis Kaukasus (‘Xwezila’) og Iran/Xorasan (‘Delalê’). Det er yderst sjældent at en sanger i Tyrkiet synger en sang fra Xorasan, men det gør Aynur og det viser hendes bredde fokus og at hun appellerer bredt.

Af kendte instruktører har Akin Firat (Også instrueret ”På himlens kant”) filmet Aynur Dogans musikvideo ”Rewend” i Hasankeyf.

Gennem København, Vesterbro og til Istedgades skjulte gader, kan du købe Aynur Dogans cd.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer