Gerningsmændene bag drabene på 33 alevier i Sivas i 1993 kan ikke sagsøges, fordi sagen fra dags dato er blevet juridisk forældet.
Retten i Tyrkiets hovedstad Ankara har droppet sagen mod gerningsmændene bag branden på Madimak Hotel i 1993, fordi sagen er blevet juridisk forældet.
Advokaterne for de pårørende, Şanal Saruhan argumenterede for, at Sivas-massakren skulle ses som en forbrydelse mod menneskeheden og at forældelsesfristen derfor ikke kunne anvendes i sagen.
Advokat Süleyman Ates, som er nevø til Sehergül Ates, der døde under branden i Sivas mente, at forældelsesfristen ikke måtte bruges af hensyn til ofrene og de pårørende, ”som har mistet en slægtning, og har ventet på retfærdighed i 19 år”.
Tusinder af mennesker samledes foran retsbygningen og forlangte at gerningsmændene bag branden på Madimak Hotel, som kostede 37 mennesker livet skulle retsforfølges.
Under Pir Sultan Abdal-festivalen i sommer 1993 var over 30 alevi-intellektuelle, heriblandt Hasret Gültekin, Nesimi Cimen, osv. samlet på hotel Madimak i byen Sivas i det østlige Tyrkiet.
Men blandt de inviterede var også den ateistiske forfatter Aziz Nesin. Byens islamister anså det for en stor provokation, da Nesin havde oversat Salman Rushdie’s bog ”De sataniske vers” til tyrkisk. En bog der bragte Rushdie en dødsdom fra Iran på grund dens islamkritiske indhold.
En gruppe radikale islamister, der opfordrede til sharia og ”død over de vantro” samledes omkring Hotel Madimak og satte ild til hotellet.
Aziz Nesin blev reddet af sikkerhedsstyrker, men de øvrige intellektuelle og festivalens deltagere blev dræbt. Sikkerhedsstyrker blev efterfølgende kritiseret for ikke at gribe ind. Alevierne fik hvad, de siden har mindet som ”de 33 martyrer”.
Sivas-sagen
SF’er: Mordere går vi fri, mens journalister fængsles
Hvad skete der i Sivas i 1993?
Sivas-massakrens gerningsmænd går fri
Alevi-massakrerne efter 70’erne