Vinteren er over os. Medicinstuderende Soran Peshbahar fra Aarhus Universitet beskriver hvordan du undgår forkølelse og undgår at smitte andre.
Af Soran Peshbahar
Forkølelse er en hyppigt forekommende sygdom, som de fleste får 2-4 gange i løbet af et år. Børn rammes hyppigere end voksne, og forekomsten er dobbelt så hyppigt om vinteren end om sommeren.
Du ved du er forkølet, når du har forstoppet næse, nysen, hoste, tab af lugtesans, let hovedpine, ømhed i svælget, træthed, let feber samt det meget karakteristiske, at næsen løber. De nævnte symptomer vil ikke nødvendigvis optræde samtidig hos forkølede.
Hvad skyldes forkølelse?
Der er forskellige vira, som kan føre til forkølelse, heriblandt rhinovirus(hyppigste), RSV, coronavirus og adenovirus. Sygdommen varer som regel en uge, men kan vare op til 14 dage. Hos voksne har det et fredeligt forløb, mens det hos små børn hyppigt fører til mellemøre- og bihulebetændelse.
Hvad kan jeg selv gøre for at undgå smitte, og findes der en behandling?
Smitte sker ved kontakt til andre smittede, enten ved at man kommer i berøring med noget, som smittede har været i kontakt med, eller at man indånder partikler/dråber fra luften i forbindelse med nys eller hoste. Følgende er derfor vigtigt, for at forhindre at blive smittet eller smitte andre:
– Almindelig hygiejne såsom håndvask er vigtigt for at mindske risikoen for at blive smittet, efter som virus kan overleve på huden i flere timer.
– Undgå at berøre dine øjne eller næse med dine fingre, når du har været i kontakt med smittede. Sørg for at vaske dine hænder først.
– Efter næsepudsning er det også vigtigt at vaske hænder, så man undgår at smitte andre.
– Hold dig for munden når du hoster eller nyser.
– Vask de overflader af, som du har været i kontakt med, når du selv er smittet, for at undgå at smitte andre, fx dørhåndtag.
– Et gammelt husmandsråd er at tage noget varmt tøj på, men det diskuteres stadigvæk, om kulde egentlig kan udløse forkølelse.
– Undgå at ryge, da rygere har et svære sygdomsforløb, samt at det under forkølelsen generer luftvejene.
Som sagt har det et relativt fredelig forløb, og lægekontakt er hos i øvrigt raske personer ikke nødvendigt. Lægen bør kontaktes, hvis der kommer andre sygdomme samtidig med eller som følge af (såsom mellemørebetændelse) forkølelsen.
Der er hidtil ikke fremstillet en effektiv behandling eller vaccine mod forkølelse, men der findes næsespray mod forstoppet næse, som fx Noxorin, som kan lette vejrtrækningen.