“PKK og PYD er ikke demokratiske nok til at acceptere en magtdeling,” siger Osman Öcalan, bror til PKKs fængslede leder og selv tidligere leder af PKK.
Osman Ocalan, bror til den fængslede leder af PKK – og engang leder af gruppen, advarer nu kurdiske partier i Syrien mod at udelukke hinanden fra den politiske proces.
“Demokratisk Enhedsparti (PYD) er den stærkeste gruppe, og det kontrollerer ensidigt de fleste ting i Vestkurdistan. Det efterlader de andre kurdiske grupper uden nogen magt,” siger Öcalan i et interview med avisen Rudaw.
Öcalan mener, at PYD blot fører PKKs politik i Syrien.
“I PKKs gamle socialistiske ideologi hersker der en unilateralisme og udstødelse, hvilket betyder ét parti, én leder og én autoritet. Derfor ønsker de ikke at dele magten. Men de bør indse, at styrken ligger i en magtdeling.”
Flere kurdiske grupper klager over, at PYD – selvom det har underskrevet en aftale om magtdeling med Hewlêr-aftalen – stadig bruger sin stærke militærstyrke til at udelukke alle andre grupper i Vestkurdistan.
Öcalan finder det usandsynligt, at PKK og PYD vil tillade andre kurdiske grupper at få fodfæste i Syriens kurdiske områder.
“PKK og PYD er ikke demokratiske nok til at acceptere en magtdeling. Deres demokrati er kun overfladisk og ikke reel. Jeg ville ikke have forladt dem, hvis de vidste, hvad demokrati var.”
Assad: PKK kontrollerer 25% af grænsen
Syriens diktator Bashar Al-Assad havde i sommer 2012 travlt med at nedkæmpe det stigende oprør, især efter at den var blusset op i Damaskus. Den syriske hær kæmpede derfor intensivt i Damaskus og trak sig ud af dens baser i Kobanê, hvorefter kurderne overtog. Det Demokratiske Enhedsparti (PYD) overtog kontrollen over visse områder i det nordlige Syrien, såsom Efrîn, Kobanê og delvist med Qamislo samt Aleppos overvejende kurdiske distrikter i Sheikh Maqsoud og Ashrafiyeh.
Den militære organisering blandt kurderne i Syrien ses med bekymring af Tyrkiet og dets allierede USA.
En væsentlig kilde til Ankaras bekymring er det kurdiske PYD, der er pro-PKK. Den tyrkiske stat frygter en destabilisering af Syrien der potentielt kan føre til at en pro-PKK-bevægelse får en frizone i de kurdiske områder i Syrien, som grænser op til Tyrkiet og hvorfra de kan angribe Tyrkiet.
Assad hævdede overfor en den tyrkiske avis Cumhuriyet, at PKK kontrollerer 25% af den tyrkisk-syriske grænse, mens Al Qaida kontrollerer resten.
“Sandsynligheden for en kurdisk stat i regionen er blevet større. Kurderne i Nordsyrien og Nordirak er nu forenet. Det er et spørgsmål om tid, før der bliver en kurdisk stat.”
RUDAW