Talrige mennesker blev tortureret og mishandlet i det berygtede Diyarbekir-fængsel. Nu kræver de tidligere indsatte deres gerningsmænd stillet til regnskab.

I alt 303 mennesker, der har siddet fængslet i det berygtede Diyarbekir Fængsel mellem 1980 og 1984 var i går hos provinsens anklagemyndighed for at kræve, at gerningsmændene bag forbrydelser begået i fængslet bliver stillet til regnskab.

“Vi er her i dag for at bede embedsmænd om at lytte til vores krav og starte en retssag mod gerningsmændene,” sagde Celalettin Can, talsmand for de tidligere fængslede.

Yildiz Aktas, der blev tortureret i fængslet, mens hun kun var 12 år gammel var iblandt de fremmødte.

“Jeg er her for at gøre det muligt at retsforfølge de, der gjorde dette imod mig dengang,” siger hun til den tyrkiske avis Zaman English og tilføjede, at hun var det yngste offer for tortur i fængslet.

Generalers immunitet ophævet
Torturen i fængslerne menes, at have spillet en væsentlig rolle i etableringen og styrkelsen af det kurdiske arbejderparti PKK.

En af PKK’s stiftere, Mazlum Dogan begik eksempelvis selvmord i protest mod den systematiske tortur i Diyarbekir-fængslet på den kurdiske nationaldag 21. marts 1982.

Tyrkiet tog ifølge analytikere et skelsættende skridt i sidste måned ved at stemme ja til AKPs reform af den tyrkiske forfatning.

Den banede nemlig vejen for at retsforfølge gerningsmændene bag 12. september-kuppet i 1980, hvorefter torturen i Diyarbekir fængslet blev hverdag. Med folkeafstemningens vedtagelse blev artikel 15 i forfatningen nemlig afskaffet. Denne artikel anvendes til at give immunitet til generaler, der var ansvarlige for kuppet.

Men ophævelsen af artiklen har også startet en debat om, hvorvidt det overhovedet er muligt at retsforfølge disse generaler for deres gerninger.

517 henrettet
I alt 650.000 mennesker blev anholdt efter 12. september kuppet i 1980. I alt 230.000 mennesker blev dømt i 210.000 sager, mest af politiske grunde.

517 mennesker blev dømt til døden, men 50 mennesker af dem blev henrettet. Som en følge af de uhygiejniske forhold og tortur i fængslerne, døde 299 mennesker.

I alt 144 mennesker døde i forbrydelser, hvor gerningsmændene ikke kunne findes, mens 14 døde under sultestrejke. 16 blev skudt til døde, fordi de angiveligt forsøgte at flygte fra fængslet og 43 begik selvmord.

Flere af de tidligere indsatte i Diyarbekirs fængsel har ønsket at få omdannet det tidligere fængsel til et museum for menneskerettigheder.

En debat, der blev aktualiseret i sidste måned, da den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan under et besøg i Diyarbekir, lovede at fængslet ville blive revet ned.

Den tyrkiske tv-serie “Bu kalp seni unuturmu?” (Kan dette hjerte glemme dig?) omhandler blandt andet Diyarbekir Fængslet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer