“Free Öcalan”-annonce i Jyllands-Posten i anledning af 23 årsdagen for, at PKKs leder Abdullah Öcalan blev smidt ud af Syrien.
Pro-PKK miljøet i Danmark står bag en annonce i Jyllands-Posten i dag i anledning af 23 årsdagen for, at lederen af Kurdistans Arbejderparti (PKK), Abdullah Öcalan forlod Syrien. Herefter blev han et par måneder senere tilfangetaget af tyrkiske agenter i Kenya.
“Den tyrkiske præsident Erdogan har valgt at føre en aggressiv væbnet kamp mod kurderne i Tyrkiet, Syrien og Irak,” står der i annoncen, der er underskrevet af nogle personer, der stort set alle tilhører den danske venstrefløj.
“Hvis den tyrkiske stat bliver tvunget til at genoptage forhandlingerne med Öcalan, kan fundamentet lægges for fred i regionen, og for et demokrati i Tyrkiet. Dette kræver både et vedvarende diplomatisk pres, samt en stærk folkelig vilje.”
Annoncen er stort set identisk med en tidligere annonce i Politiken den 15. februar i år. Således har annoncen næsten samme ordlyd og samme underskrivere.
Underskriverne er Holger K. Nielsen, Villy Søvndal, Villo Sigurdsson, Pernille Frahm, Uffe Elbæk, Nils Vest, Karina Lorentzen Dehnhardt, Mette Knudsen, Eva Flyvholm, Christian Juhl, Rosa Lund, Per Kristensen, Klaus Schulte, Jonas Eika Rasmussen, Jesper Brandt, Tue Magnussen, Steen Folke, Jørgen Holst, Theresa Olesen, Anne Haarløv, Leif Bork Hansen, Marianne Olsen, Annika Smith, Jørgen Primdahl, Ulla Sandbæk og Britta Lillesø, Bjørn Elmquist og Thorkild Høyer.
Öcalan var med til at stifte PKK i 1978, som i starten gik efter at oprette et uafhængigt Kurdistan på tværs af Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Öcalan stadfæstede sin magt internt i partiet ved at få dræbt konkurrenter og andre kurdere, der var uenige med ham.
I 1984 startede PKK den væbnede kamp mod den tyrkiske hær. Cirka 50.000 mennesker er blevet dræbt siden i den tyrkisk-kurdiske konflikt.
Öcalan blev taget til fange af tyrkiske agenter i 1999 i Kenya. Siden har han siddet fængslet i Imrali-øen i det vestlige Tyrkiet.
Partiet står på EUs terrorliste og bliver ifølge Europol og erhvervsmagasinet Forbes finansieret via blandt andet narkokriminalitet.