Den 21. april stillede Holger K. Nielsen, folketingsmedlem for SF et §20 spørgsmål til udenrigsminister Lene Espersen, om regeringen vil styrke de økonomiske og politisk forbindelser med irakisk Kurdistan.

Hertil svarede den danske regering, at man fra dansk side gerne vil samarbejde med Irakisk Kurdistan, dog uden at støtte et selvstændigt Kurdistan.

”Danmark støtter et føderalt og forenet Irak. Det betyder også, at man fra dansk side bør undgå at sende signaler, der kan understøtte et krav om en selvstændig og uafhængig irakisk-kurdisk stat,” svarede Lene Espersen.

Herudover fortalte hun, at Danmark i november 2009 åbnede i et honorært konsulat i byen Erbil/Hewlêr i Irakisk Kurdistan og udnævnte en honorær konsul fra den kurdiske region.

”Derved har Danmark og ikke mindst danske virksomheder fået et nyttigt brohoved i den kurdiske region, der bl.a. skal benyttes til at opdyrke de kommercielle muligheder,” fortalte Lene Espersen.

Kurdisk repræsentant i DK: Vi arbejder også for et føderalt Irak
Den irakisk-kurdiske regerings repræsentant i Danmark, Delavar Ajgeiy har forståelse for Lene Espersens udmelding.

“I dag har Sydkurdistan ifølge forfatningen stemt for et føderalt Irak – og det støtter Lene Espersen, hvilket er positivt,” siger han og fortæller, at den kurdiske regering i Irak ikke officelt har erklæret selvstændighed.

“Og derfor skal man heller ikke forvente, at andre lande vil støtte kurdisk selvstændighed eller afvise det,” siger Delavar Ajgeiy.

Svaret i sit fulde uddrag:
Regeringen finder, at man fra dansk side bør støtte de irakiske bestræbelser på at opbygge et demokratisk, pluralistisk, føderalt og forenet Irak. Det betyder også, at man fra dansk side bør undgå at sende signaler, der kan understøtte et krav om en selvstændig og uafhængig irakisk-kurdisk stat. Når det er nævnt skal man fra dansk side støtte bestræbelserne hos den kurdiske befolkning i Irak om demokratisk indflydelse inden for rammerne af Iraks internationalt anerkendte grænser og grundlov. Danmark har således gode kontakter til både den kurdiske selvstyreregering og de kurdiske ministre i den irakiske regering.
Den kurdiske region har – og har haft – en bedre sikkerhedssituation og økonomisk udvikling end mange andre områder i Irak. Blandt andet derfor har Danmark i november 2009 åbnet i et honorært konsulat i byen Erbil og udnævnt en honorær konsul fra den kurdiske region. Derved har Danmark og ikke mindst danske virksomheder fået et nyttigt brohoved i den kurdiske region, der bl.a. skal benyttes til at opdyrke de kommercielle muligheder. Derudover arrangerede Udenrigsministeriet allerede i maj 2009 en fact-finding mission med deltagelse af en række erhvervsorganisationer til bl.a. den kurdiske region med henblik på at kortlægge de forskellige kommercielle muligheder. Missionen blev efterfulgt af et eksportfremstød i november 2009 med deltagelse af syv danske virksomheder. Derudover planlægges der endnu et eksportfremstød i maj måned 2010 til den kurdiske region arrangeret af Eksportrådet og Dansk Industri. Her planlægger en række danske virksomheder fra forskellige sektorer at deltage.
Danmark er desuden også involveret i den kurdiske region via nærområdeindsatsen hvor der ydes støtte til internt fordrevne samt de lokalsamfund, der huser dem. Her fokuseres aktiviteterne på at fremme beskyttelsen af de internt fordrevne samt generelt at sikre forbedrede levevilkår, specielt gennem støtte til styrket kapacitet på skoleområdet i berørte lokalsamfund.
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer