Debatindlæg: “De nu påbegyndte folkedrab mod kurderne, som Europa og USA så skammeligt i praksis har vendt ryggen til, er en gentagelse af tyrkernes helt uforståelige menneskenedslagtninger mod armenierne… Vi bliver vidne til endnu en skamplet på Vestens samvittighed.”

Jens Soeborg, uddannelseskonsulent

Det er en stor men forventelig og længe adviseret tragedie, der rammer alle kurdere, og som må fylde ethvert civiliseret folk med afsky og sorg. Ligesom Vestens reelle passivitet og tilbagelænede tøven med små protestpip må krænke enhver anstændighedsfølelse og retfærdighedssans og sætter denne netop påbegyndte og systematiske folkeundertrykkelse i et rystende perspektiv.

Det sære for mig er, at debatten endnu ikke har trukket indlysende spor til “den tidligere tyrkiske paranoia”, der førte til folkedrab mod armenierne i 1915, mens europæerne var travlt optaget af 1.Verdenskrig – og som også den gang vendte det blinde øje til en historisk uhyrlighed.

Bevares, i dag ser vi halvlunkne sanktioner som vel er bedre end slet ingenting, men det vil næppe ændre tyrkernes længe forberedte invasion, som kun ventede på USA uformelle accept, og vil vel ikke redde kurderne. Våbenembargo er ren symbolpolitik, tyrkerne kan få alle de våben, de vil, og det ved Vesten.

De nu påbegyndte folkedrab mod kurderne, som Europa og USA så skammeligt i praksis har vendt ryggen til, er en gentagelse af en af den nyere histories mest afskyelige handlinger, tyrkernes helt uforståelige menneskenedslagtninger mod armenierne. Og igen i dag mod kurderne og uden nogen egentlig logisk begrundelse, end ikke krigens egen og syge logik.

Præsident Erdogans bizart paranoide holdning til kurderne har i de senere år for øjnene af Verden utallige gange svunget sig op til et rent forfølgelsesvanvid også rettet mod sit eget folk, og vil antagelig først stoppe når han får knækket det kurdiske folk og bekvemt i tidens ånd får betegnet enhver legal frihedskamp som terrorisme.

Vi bliver vidne til endnu en skamplet på Vestens hårdt prøvede, men såre elastiske samvittighed og endnu mere elastiske etiske standarder,

Det er mig en gåde, at de kurdiske talsmænd, der optræder i medierne, f.eks, Deadline, har så lidt føling med Tyrkiets altid brutale historie og ikke kan se en parallel til det armenske folkedrab – som for øjnene af os alle er ved at gentage sig mod kurderne, uden nogen synes at se ligheden – måske end ikke kurderne. At være historieløs og historieuvidende er en samtidig accept af gentagelse af historiens grusomheder.

Verden har altid været fyldt med grusomme og uoplyste statsledere, i hvis lange række Erdogan synes at have meldt sig, og som gentager enhver grusomhed, hvis han kan se sit snit til det og indbilde sig at have en fordel af det. Og den mulighed gav Trumps udenrigspolitiske rod ham.

Jeg kan kun opfordre de kurdiske meningsdannere til så hurtigt som muligt at få trukket en parallel til folkedrabet på armenierne og få påpeget, at (om muligt) udslettelse af det kurdiske folk uimodsagt i årevis har været en tyrkisk tvangstanke, som Erdogan end ikke har lagt skjult på og vel indbilder sig verdens accept af. Hvilke motiver, der så end styrer ham.

De hidtidige kampagner efter invasionen til støtte for kurderne har haft alt for ringe opmærksomhed, fordi de ikke rigtig rører ved den europæiske samvittighed, der næsten ikke kan bære at føle med flere rædsler fra Mellemøsten. Der skal chokbehandling til på at vække de tragedie-beretnings-hærdede vesterlændinge.

I al sin utilstrækkelighed og fattigdom som et brev nu er, sender jeg min varmeste sympati og deler jeres forfærdelse og sorg

De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer