Opinion: Hvor er det usmageligt at se nogle kurdere – godt nok et lille mindretal – forsvare Israels undertrykkelse og statsterror mod forsvarsløse palæstinensere, når de som kurdere selv udsættes for noget lignende.

Det er ikke svært at finde kurdere, især iranske og irakiske, der åbent forsvarer Israels besættelse af palæstinenserne og udbygning af bosættelser, selvom hele verdenssamfundet for længst har erklæret netop bosættelserne for ulovlige.

Det er omvendt heller ikke svært at forstå de iranske og irakiske kurderes sympati for Israel. For det handler om geopolitik og “min fjendes fjende er min ven”-mentalitet. De irakiske og iranske kurdere var/er i konflikt med arabisk eller islamisk-chauvinistiske regimer i Bagdad eller Teheran. Den samme fjende, som bekæmpede/bekæmper israelerne. Derfor havde/har disse kurdere og Israel en fælles fjende. Og derfor er det kun naturligt, at de allierer sig med hinanden. I international politik findes etik og moral ikke.

Men private kurdiske borgere i Danmark – som er udenfor politikkens verden – bør kunne se, at det dårligt nok giver mening at forsvare Israels fratagelse af palæstinensernes frihed, når de som kurdere selv kræver frihed.

Hamas må fordømmes

Både kurdere og palæstinensere kæmper for frihed i deres eget land. De kæmper for en fremtid, hvor de selv kan styre deres egne anliggender. Begge kæmper mod undertrykkende regeringer, der altid har nægtet dem selvbestemmelse.

Derfor er det så usmageligt og dobbeltmoralsk at se nogle kurdere – godt nok et lille mindretal – forsvare Israels undertrykkelse og statsterror mod forsvarsløse palæstinensere, når de som kurdere selv udsættes for noget lignende.

Der er uden tvivl palæstinensere i fx Hamas, hvis terrorhandlinger mod uskyldige israelere på det skarpeste må fordømmes. Men Hamas bliver kun stærkere for hver dag, Israels ulovlige besættelse af palæstinenserne fortsætter. Israels besættelse radikaliserer palæstinenserne.

Når man som kurder forsvarer palæstinenserne, møder man straks nogle fordomme og påstande, der alle kan afkræftes meget nemt.

‘Arafat fik hjælp af Saddam.’ Det gjorde kurdiske ledere også

*Påstand 1: ”De fleste kurdere støtter Israels politik mod palæstinenserne, så det bør du også”. IKKE HELT RIGTIGT. Jiyan.dk foretog en meningsmåling, hvor ca. 70% af de adspurgte over 300 danske kurdere støttede palæstinenserne (http://poll.fm/4venj). Har I nogensinde hørt om eller set én pro-Israel demonstration i Kurdistan?

*Påstand 2: ”Palæstinenserne hader kurderne”. IKKE HELT RIGTIGT. Masser af palæstinensere støtter kurdernes sag. Leila Khaled, den palæstinensiske flykaprer, støtter kurderne. Herhjemme har palæstinensiske politikere (fx Naser Khader), debattører (fx Natasha Hariri) samt formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening (Fathi al-Abed) åbenlyst erklæret deres støtte til den kurdiske sag.

*Påstand 3: ”Palæstinenserne støtter Saddam Hussein”. UBRUGELIGT ARGUMENT. Sandt er det, at PLO’s formand Yassir Arafat på et tidspunkt havde gode forbindelser til Saddam. Men det havde kurdiske formænd da også. Abdulrahman Ghassemlou, leder af Kurdistans Demokratiske Parti-Iran, boede under Saddams beskyttelse i Bagdad. Ghassemlou havde en doktorgrad i økonomi og hjalp den irakiske regering med sin viden om økonomi. Det er realpolitik. Abdullah Öcalan havde gode forbindelser til Syriens præsident Hafez Assad, der dræbte 30.000 mennesker i Hama i 1982 og Massoud Barzani har gode forbindelser til Tyrkiets Recep Tayyip Erdogan, hvis militær i dag belejrer kurdiske byer. Desuden har jeg da også mødt kurdere, der udtrykker beundring for israelske krigsforbrydere, som Ariel Sharon og Benjamin Netanyahu, osv.

*Påstand 4: “Palæstinensiske lejesoldater deltog i Saddams folkemord mod kurderne.” KAN IKKE BEKRÆFTES. At beskylde alle palæstinensere ud fra det, vil svare til at beskylde alle kurdere for folkemordet på 1,5 mio. armeniere i 1915, pga. nogle kurdiske lejesoldaters (Hamiye Regimentet) deltagelse i folkemordet på armenierne.

*Påstand 5: “Palæstinenserne deltager aldrig i kurdiske demonstrationer, mens det omvendte ofte ses.” NOK RIGTIGT. Men jeg har heller aldrig set nigerianere, colombianere, osv. deltage i kurdiske demonstrationer. Ganske enkelt, fordi den kurdiske sag ikke er så international som den palæstinensiske.

Summa summarum: Hvis vi som kurdere kræver frihed, så bør vi også forsvare denne ret for andre frihedsberøvede folk.

Af Jiyan.dk, DS

[polldaddy poll=9383052]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer