Debatindlæg: Hverken PKK eller KDP skal ud af området. Alle tre partier (KDP, PKK, PUK) bør gå i dialog med hinanden og løse konflikten.

Lige nu er der en konflikt om området Zînî Wertê i irakisk Kurdistan, der har potentiale til at udvikle sig til blodige sammenstød mellem Peshmergaer fra Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) og guerillaer fra Kurdistans Arbejderparti (PKK).

PKK er imod, at “Peshmerga fra KDP” har indtaget Zînî Wertê, som tidligere tilhørte Kurdistans Patriotiske Union (PUK). PKK føler sig svigtet af PUK og frygter, at det bliver starten på væbnede sammenstød mellem KDP og de tyrkisk-kurdiske guerillaer.

Leder af Kurdistan-regionen i Irak, Nechirvan Barzani sagde under et pressemøde i Hewlêr i dag, at Peshmergaerne tilhører Peshmerga-ministeriet og ikke et bestemt parti. Derudover vil han have PKK til at “forlade området”. Peshmergas ankomst til området “er midlertidigt og sker for at beskytte borgerne imod coronavirussen” og forhindre folk fra det hårdt corona-ramte Iran i at blive smuglet ind.

Den køber PKK ikke. Duran Kalkan fra PKK siger til FiratNews, at “det ikke har noget med coronavirus at gøre”, for området “ligger ikke på grænsen til Iran.”

Jeg aner ikke, hvem der taler sandt. På grund af corona kan mange journalister ikke komme ned og vurdere det med egne øjne. Spørger man de lokale medier, så er de partipolitiske og utroværdige.

Men Kurdistan er alle kurderes land. Så hverken PKK eller KDP skal ud af området. De kurdiske partier bør løse det på fredelig vis.

Alternativet er en krig, hvor kurderes blod bliver udgydt af kurdere. Vi har set det tidligere: PDKI og Komala mod hinanden i 1985, PDKI-PKK i 2015, KDP-PUK i 1994-98, ENKS-PYD 2012-, Roj Peshmerga og YBŞ i 2016. Resultatet var tusinder af døde kurdere, dræbt af andre kurdere. Den slags tjener kun dem, der ikke ønsker kurderne det godt. Er kurderne ikke forenede, vil de være svage og dermed nemmere for modstanderen at dræbe. Som kurdernes nationaldigter Cigerxwîn sagde: “Eger hûn nebin yek, hûnê herin yek bi yek”, Bliver I ikke til én, forsvinder I en efter en.

ÊDÎ BESE. Nok er nok, ikke mere kurdisk-kurdisk krig. Sæt jer ned, KDP, PUK og PKK og løs det via dialog.

Deniz Berxwedan Serinci

Blogs og debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer