Iran angriber kurdiske grupper i Iraks Kurdistan-region med droner og krigsfly.

Iranske krigsfly og mindst én selvmordsdrone angreb i dag en base for Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), beliggende i Hewlêr i Iraks Kurdistan Region (KRI). Der er ingen meldinger om tilskadekomne.

“Vi har fået fat i en drone, der blev brugt under angrebet og vi har billeder,” siger Kawa Bahrami fra PDKI til Rudaw.

Angrebene startede klokken 6 i morges, hvor de iranske krigsfly, droner og artilleri gik efter mål i Sidakan- og Choman-områderne.

Angrebene kommer på tredje årsdagen for et angreb fra Den Islamiske Revolutionsgarde (IRGC) i Iran, hvor flere missiler blev affyret mod de iranske kurdere i Kurdistans Demokratiske Parti og dræbte flere personer.

I mandags truede en IRGC-chef med at angribe de iranske kurdiske militante i KRI.

”I årevis har terrorgrupper…brugt den geografiske region i det nordlige Irak [Kurdistan-regionen] til at true sikkerheden og freden i grænseområderne i Den Islamiske Republik Iran. Vi har advaret embedsmændene i den irakiske regering og embedsmændene i den nordlige region,” sagde Mohammed Pakpour, chefen for IRGCs landstyrker, ifølge Tasnim News Agency.

Dobbelt forfulgt

Kurderne er et af de største mindretal i Iran med anslået 10 millioner og har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Før og efter den islamiske revolution i 1979 har flere illegale, kurdiske partier argumenteret for et føderalt og sekulært Iran med kulturelt selvstyre til minoriteter. Det ønske har regeringen i Teheran afvist.

Kurderne i Iran er en dobbeltminoritet. De er både kurdere og, for det meste, sunnimuslimer. Iran er primært shiamuslimsk.

I februar 2020 år skrev Amnesty International i rapporten “Human Rights in the Middle East and North Africa”, at kurdisk ikke tillades som undervisningssprog i Iran. I rapporten hedder det:

“Etniske minoriteter, herunder…kurdere…blev udsat for forskelsbehandling, fik begrænset deres adgang til uddannelse, beskæftigelse og passende boliger. Regioner, der er befolket af minoriteter, blev forsømt økonomisk. Persisk er det eneste undervisningssprog i grundskolen og gymnasiet.”

“Religionsfrihed blev systematisk krænket. Kun shia-muslimer fik lov til at have centrale politiske poster.”

Op til halvdelen af landets politiske fanger er kurdere, ifølge FN’s særlige udsending Javaid Rehman. En femtedel af de henrettede i 2016 var ligeledes kurdere, ifølge FN.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer