Kurderne udgør 10% af Irans befolkning – og halvdelen af de politiske fanger.

FNs særlige rapportør i forhold til menneskerettigheder i Iran, Asma Jahangir kommenterede igår på blandt andet kurdernes situation under det islamiske præstestyre.

Jahangir kom ind på tortur mod fanger, tilfældig nedskydning af kurdere og uretfærdig tilbageholdelse af en fremtrædende kurdisk filmskaber.

Derudover nævnte Jahangir forfølgelsen af det religiøse mindretal bahaierne, diskrimination af kvinder, og undertrykkelse af etniske minoriteter, primært kurdere.

“Næsten en femtedel af de henrettelser, der fandt sted i Iran i 2016 vedrørte kurdiske fanger,” oplyser den pakistanske kvinde.

“Ud af disse henrettelser var 21 relateret til forbrydelsen moharebeh (fjendskab mod Gud) og medlemskab af et kurdisk politisk parti,” tilføjede Jahangir.

“Kurdiske politiske fanger menes at udgøre næsten halvdelen af det samlede antal politiske fanger i Iran,” fortsatte hun.

Kurderne er et af de største mindretal i Iran med anslået 10 millioner, men de har ikke ret til at danne deres eget politiske parti i Iran. De bliver dobbelt undertrykt, både som kurdere og som sunni-muslimer.

Som andre steder i regionen har også Teheran i årtier har konflikter med dets kurdiske mindretal i spørgsmålet om selvstyre.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer