Egyptens tidl. præsident Gamal Abdel Nasser afviste en tyrkisk klage over Ey Reqîb: ”Ifølge jer findes kurderne slet ikke – hvad er så jeres problem?”

Et børnekor fra Diyarbekir, Zarokên Amedê blev i 2005 sigtet for at have sunget kurdernes nationalsang Ey Reqîb på en musikfestival i USA med krav om op til 5 års fængsel. Børnene var mellem 12 og 17 år. Anklagen lød på, at de havde sunget en ”PKK-march” og ”propaganderet for en ulovlig organisation”.

Imidlertid er Ey Reqîb skrevet af den irakisk-kurdiske poet Dildar i 1938 og brugt i den kurdiske Mehabad-republik i 1946-47. Dermed længe inden PKKs oprettelse i 1978. Den tyrkiske dommer besluttede senere at droppe sagen, da det ikke kunne bevises, at børnene har ”haft til hensigt, at begå en kriminel handling”.

En anden kontrovers ved Ey Reqîb er sætningerne ”Både vores tro og religion er hjemlandet/kurdere og Kurdistan”. Visse troede muslimer finder sætningen blasfemisk, da religion ifølge dem er islam.

”Kurderne findes jo ikke – hvad er så problemet?”
Tyrkiet, Irak og Iran protesterede mod Egypten i 50’erne, da Radio Cairo spillede Ey Reqîb.

Det Tyrkiet, som general Atatürk oprettede i 1923, forbød al kurdisk sprog og kultur og kurdernes blotte eksistens blev benægtet. Disse var i stedet ‘bjergtyrkere’, der blot havde fået deres navn, fordi deres støvler i sneen frembragte en lyd i retning af ‘kart, kurt’.

Egyptens daværende præsident Gamal Abdel Nasser afviste protesten mod Ey Reqîb og svarede den tyrkiske ambassadør i Cairo: ”Ifølge jer findes kurderne slet ikke – hvad er så jeres problem?”

Ey Reqîb på dansk:

Hey Modstander
Åh modstander, den kurdiske nation er i live, sproget tales stadig
Det skal ikke blive besejret af våbnene, uanset tidsalder
Ingen skal sige, kurderne er døde
Kurderne lever, deres flag vil aldrig falde!
Vi er den røde farve og revolutionens farve
Se vort blod som vi spreder denne vej
Vi er Medernes og Kyaxares’ børn.
Både vores tro og religion er hjemlandet/kurdere og Kurdistan
Den kurdiske ungdom har rejst sig som løver
For at pryde livets krone med blod
Den kurdiske ungdom er klar
Vil altid være klar til ofre deres liv

Tekst: Dildar

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer