Smuk og rørende digtsamling

Fremover har danske kurdere den ære, at de kan læse den afdøde kurdiske nationaldigter Sherko Bekas’ digte på dansk.

Sherko Bekas blev forfulgt i Irak på grund af hans politiske ideer. Han ville ikke stoppe med at skrive og kæmpe, så Iraks regime ville have ham i fængsel, så han blev nødt til at flygte op i bjergene sammen med partisanerne. Efter nogle år flygtede han til Sverige. Efter kurderne fik selvstyre, vendte han tilbage og døde i 2013.

Forlaget Skovlænges ”Tre sprog og fire piske” kan varmt anbefales til alle, der vil have et lyrisk indblik i kurdernes voldsomme og dramatiske historie. Digtene er blevet oversat til dansk af Mesûd Zîlan. Titlen hentyder til, at kurderne er klemt mellem fire lande; Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien og gennem historien har været udsat for kulturel og sproglig assimilation fra tre sprog; tyrkisk, persisk (Iran) og arabisk (Irak og Syrien).

Blandt verdens mangfoldige interesser
kender jeg selv langvejsfra den interesse
som en min
på dens grønne hår og
blodige skæg.
Den bærer fire kors på skulderen,
døden forfølger den
med tre forskellige sprog
og fire piske,
lægger så rebet om halsen på den.
Men stadigvæk
falder den hverken på knæ
eller dør føjeligt.

De, der gik imod politikken med at undertrykke kurderne, blev forfulgt, som det kommer til udtryk i digtet ”I MIT LAND”

I mit land
fødes avisen stum.

I mit land
fødes radioen døv.

I mit land
fødes fjernsynet blindt. 

De som i mit land
agter at fødes sunde:
man gør dem stumme og dræber dem
man gør dem døve og dræber dem
man gør dem blinde og dræber dem
gør man i mit land.

Derudover byder digtsamlingen på smukke digte, skrevet om filminstruktøren Yılmaz Güney, partisanerne Leyla Qasim, Mama Risha, massakren i Halabja og folkemordskampagnen Anfal, osv..

Kan købes hos SKOVLÆNGE

5 ud af 5 stjerner

 

Uundværlig kurdisk cd-rom

Har du altid drømt om at lære kurdisk, så har du en god chance nu. En ret god chance, endda. CD-rommen ”Lær Kurdisk” er på den kurdiske dialekt Soranî, der tales af kurdere i Iran og Irak og mest skrives med arabiske bogstaver.

”Lær Kurdisk” indeholder forskellige, konstruktive øvelser om de mest simple sætninger, tal, farver, mad, shopping, lande, osv. Der er forskellige sværhedsgrader og svarer man rigtigt/forkert får man en sjov, nikkende ”belê” (ja) og ”naxêr” (nej) af en blond, lyshåret kvinde eller mand. De er næppe selv kurdere, men det er også ubetydeligt, da udtalelserne er kurdiske.

De fleste af de irakiske og iranske kurdere, omkring 55-60% taler soranî. Som konsekvens af, at soranî blev erklæret som Iraks officielle form for kurdisk allerede i 1938 regnes soranî også for mere standardiseret i Irak end kurmancî.

Imidlertid taler 65-70% af alle kurdere kurmancî, heriblandt et stort flertal i Tyrkiet, alle Syriens og Kaukasus’ kurdere. Er man kurmancî-talende kan man stadig bruge ”Lær Kurdisk”-cd-rommen, fordi mange af ordene på soranî og kurmancî er de samme.

Alt i alt er cd-rommen uundværlig og meget lærerig. Det eneste minus er, når der bruges soranî med arabisk alfabet og ved siden af latinske bogstaver. Her står ordene forkert. ”Avis” skriv ”rojname” på kurdisk-latin, men på cd-rommen skrives rozhnama.

4 ud af 5 stjerner

Køb cd-rommen hos Sprogbutikken

 

Nordkoreansk diktator får ”træer til at blomstre og sne til at smelte”

Sommetider sætter kun fantasien grænser for, hvad der kan ske. Et eksempel er det ekstremt lukkede Nordkorea, hvor en kommunistisk diktator holder befolkningen i jerngreb og ikke accepterer den mindste kritik. Diktatoren Kim Jong-uns henrettelse af sin popsangerkæreste, fordi hun har overtrådt landets pornolov, og onkel, fordi han blev set som en trussel, er eksempler derpå.

Barbara Demicks storværk ”I ly af mørket” foreligger endelig på dansk. Bogen bygger på hårrejsende beretninger fra afhoppere. Det er vigtigt at forholde sig kritisk til afhoppere, da de generelt har en tendens til at overdrive. Men alverdens rapporter fra menneskerettighedsorganisationer kan ikke alle tage fejl. Gennem bogen får vi et billede af et styre, så brutal, at ingen tør kritisere det af frygt for repressalier.

Som Demick skriver, tør mange ikke hoppe af til udlandet, fordi de udmærket ved, at deres familie i Nordkorea vil blive straffet i umenneskelige arbejdslejre.

Atter andre vil aldrig kritisere styret, fordi de ikke finder grund til det. For de er gennem skolesystemet indoktrineret til at tro ukritisk på landets diktator. Et eksempel fra Demicks bog:

”Den Store Leder sidder på en bæk og smiler mildt til en gruppe farverigt klædte børn, der flokke som ham. Stråler i gule og røde farver udgår fra hans ansigt: Han er solen….Oprørte have lagde sig, når sømænd, der klyngede sig til et synkende skib, sang sange til Kim II-Sungs pris. Da Kim Jong-II begav sig ind i den demilitariserede zone, sænkede en mystisk tåge sig og beskyttede ham mod lurende sydkoreanske snigskytter. Han fik træer til at blomstre og sne til at smelte. Hvis Kim II-Sung var Gud, så var Kim Jong-II Guds søn.”

En personkult, så ekstrem, at Jiyan.dks læsere skal se på personkultdyrkelsen af PKK-lederen Abdullah Öcalan – i øvrigt selv stalinist – for at finde noget, der bare minder nogenlunde om de nordkoreanske forhold.

Demicks bog er ganske enkel fremragende, banebrydende og gribende.

5 ud af 5 stjerner

Kan købes hos Kristeligt Dagblad

 

Velskrevet indblik i ungdommen

”Revolutionens børn – unge i Teheren” af Karin Bo Bergquist er en velskrevet, balanceret bog, der kommer vidt omkring den iranske ungdom.

Man går gennem bogen et indblik i det iranske samfund og politik. De mange interviews med unge iranere gør, at vi kommer ind i huden på eksempelvis kvinderne, der i vestlig presse typisk ikke har fået nogen stemme, men blev set som den tilslørede, undertrykte kvinde.

Karin Bo Bergquist indleder bogen ed at give læseren et indblik i Irans historie. Inden 1979 er landet et sekulært monarki under Shah Reza Pahlavi, der undertrykker og fængsler alle kritikere. Samtidig plejer shahen USA’s og Vestens interesser, hvorfor protesterne fra denne del af verden mod de omfattende menneskerettighedskrænkelser er beskedne. En større og større del af befolkningen gør oprør mod shahen, der herefter bliver nødt til at træde tilbage og flygte over hals og hoved. I stedet for ham kommer den religiøse, islamistiske leder Ayatollah Khomeini til magten. Med tiden går det op for iranerne, at Khomeini er mindst lige så – hvis ikke mere – despotisk som shahen var det. Ingen kritik af styret bliver tålt. Der etableret et præstestyre baseret på en meget streng fortolkning af islamisk shari’a-lov, der pådutter folk en masse forbud og påbud. Deriblandt at kvinder skal gå med slør.

Men det betyder langt fra, at alle iranere – eller et flertal af dem – er religiøse fundamentalister, som styret. Det iranske samfund er en sammensat størrelse, hvilket Karin Bo Bergquist formår at illustrere med bogen via interviews med vidt forskellige mennesker; en musiker, damefrisør, arkitekt, billedkunstner, medlemmer af etniske mindretal, osv.

4 ud af 5 stjerner

Kan købes hos Kristeligt Dagblad

 

Sjældent nuanceret billede af Mellemøsten

Tusinder af siders læsning og timevis af udsendelser på TV kan ikke komme i nærheden af at gøre læseren så klog på Mellemøstens sammensatte verden som bogen ”Mellemøstens nye verden”, redigeret af Clement Behrendt Kjersgaard og Lars Erslev Andersen.

Enhver, der vil have et nuanceret billede af den altid urolig verdensdel bør læse bogen, der tager udgangspunkt i visse mellemøstlige lande samt nogle lande, der nu ikke kan placeres i Mellemøsten; nemlig Mali, Pakistan og Afghanistan. Afsnittene er skrevet af kompetente eksperter indenfor hver deres respektive lande og de beriger hver især læseren med aspekter, der næsten ikke har været fremme før, i forhold til Taleban, den israelsk-palæstinensiske konflikt, osv. Til sidst slutter bogen af med et afsnit af Lars Erslev Andersen, der på formidabel vis illustrerer den garvede mellemøsteksperts evne til at samle alle konflikterne i regionen og give et overblik.

Eneste kritik af ”Mellemøstens nye verden” er, at den godt kunne have været bedre korrekturlæst. Flere steder støder man på skriftlige fejl. Det skader bogen, der i det store og hele er ret vellykket og næsten enestestående.

4 ud af 5 stjerner

Kan købes hos Ræson

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer