Syv måneder efter at det kurdiske styre (KRG) slog hårdt ned på demonstranter, der protesterede mod korruption, sidder flere af demonstranterne stadig fængslet uden rettergang.
Af Deniz Berxwedan Serinci
Bilal på 26 år var en af de tusinder, der deltog i en anti-korruption protest den 16. marts i byen Halabja. Sammenstød brød ud og en politimand blev dræbt, mens Bilal blev ramt i benet af en AK47 kugle. De kurdiske sikkerhedsstyrker (Asayish) arresterede og torturerede en masse aktivister og journalister.
Siden har Bilal været indespærret i et fængsel i Sulaimaniyah i uvished om sin fremtid.
”Jeg spørger fængselsbetjentene, hvorfor de ikke behandler min sag. Hvis jeg er uskyldig, sæt mig fri, og hvis du har nogen beviser imod mig, så straf mig. Men de har ikke svaret mig,” beretter Bilal.
Ifølge kurdisk lov skal myndighederne indsamle de tilgængelige beviser imod den borger, der er anholdt for en bestemt forbrydelse, og præsentere dem for en dommer inden 24 timer. Men det er ikke sket.
Bilal frygter at blive tortureret i fængslet.
”Jeg ønsker, at mit sår ikke heler. For hvis den gør, vil de begynde at torturere mig.”
Amnesty kritiserer korruption og overgreb på demonstranter
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og Human Rights Watch har dokumenteret tilfælde af misbrug og krænkelser. Kurdiske embedsmænd har sagt, at de kun brugte nødvendige foranstaltninger.
Amnesty International har kritiseret KRG for korruption, trusler og vold mod kritiske journalister og anderledes tænkende – læs Amnesty’s rapport her.
”Medlemmer og tilhængere af de politiske oppositionsgrupper er blevet truet, chikaneret, overfaldet eller arresteret,” skriver Amnesty International i dets årsrapport 2011 om Irakisk Kurdistan.
Demonstranterne protesterede mod korruption og monopolisering af den politiske og økonomiske magt hos Massoud Barzani og Kurdistans Demokratiske Parti, KDP. Ti mennesker blev dræbt og mere end 700 andre såret.
I det kurdiske selvstyre bliver regeringsinstitutioner, heriblandt områder som militær, naturressourcer eller uddannelse, kontrolleret af et af de to regerende partier, KDP og PUK (Kurdistans Patriotiske Union).
Tidligere har Şêx Mezher Sûrçî, leder af Sûrçî-stammen, fortalt amerikanerne, at de blev tvunget til at samarbejde med KDP og PUK, fordi partierne kontrollerer alle beskæftigelses- og uddannelsesmuligheder.
”Hvis du ikke er medlem af KDP eller PUK, kan du ikke trives i Kurdistan. Partierne vil fornærme dig eller presse dig, indtil du tilslutter dig dem,” sagde Şêx Mezher Sûrçî til amerikanerne – læs her.
Der er lukket for yderligere kommentarer for at undgå grovheder og injurierende eller racistiske kommentarer. Send i stedet jeres kommentarer til henvendelser@jiyan.dk.