Leyla Zana blev afhørt på grund af en tale, som hun holdt til kurdernes nytårsfest Newroz, i marts 2016.

Igår blev den prominente kurdiske politiker, Leyla Zana først anholdt af tyrkisk politi og senere løsladt i byen Diyarbakir/Amed i Østtyrkiet/Nordkurdistan.

Zana, der repræsenterer den kurdiske provins Agirî i det tyrkiske parlament for Folkenes Demokratiske Parti (HDP), blev ført ind i en retsbygning i Diyarbakir efter anholdelsen.

Derefter blev den kvindelige politiker løsladt. Til gengæld skal hun være under de tyrkiske myndigheders “juridiske kontrol”. Det betyder, at hun skal underskrive en erklæring på en lokal politistation flere gange om ugen.

Leyla Zana har forklaret de kurdiske medier, at hun blev afhørt på grund af en tale, som hun holdt til kurdernes nytårsfest Newroz, i marts 2016.

Derudover vakte Zana også bestyrtelse blandt visse tyrkiske politikere, da hun skulle sværge ed ved indsættelsesceremonien i det tyrkiske parlament. Her sagde hun “nationen Tyrkiet” i stedet for “den tyrkiske nation”, og tilføjede det kurdiske slogan “Bijî Astî”, som betyder “længe leve fred.”

Zana sad i øvrigt i fængsel 1994-2004 for påstået medlemskab af den kurdiske organisation PKK, der anses for terrorister i Tyrkiet, EU og NATO, mens kurdere ofte anser dem for at være frihedskæmpere.

Ifølge kritikere skyldtes dommen nu mere, at hun talte kurdisk i det tyrkiske parlament under en ceremoni i 1991.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer