ÖK og YK tog til Islamisk Stat (IS) i Syrien. Nu er de ifølge Ekstra Bladet begge blevet pågrebet nord for Raqqa af YPG.

Arkivfoto

De syrisk-kurdiske Folkets Forsvarsstyrker (YPG) har ifølge Ekstra Bladet pågrebet det dansk-kurdiske ægtepar ÖK og YK nord for Raqqa, hovedstad for Islamisk Stat (IS).

Det er blevet bekræftet af myndighedskilder tæt på konflikten.

23-årige ÖK forlod Danmark 16. oktober 2015 for at tilslutte sig IS i Syrien. Dernede er han kendt som Abu Bakr al Kurdî. Forinden boede han i Herlev og Albertslund. Han stammer fra den kurdiske landsby Kütükuşağı i Konya i Tyrkiet. ÖK arbejdede i en periode som vagt. Hans kone YK er 22 år, stammer fra den kurdiske landsby Kelhasan, også i Konya, men boede i Ishøj.

Begge er tyrkiske statsborgere.

Den 16. april 2016 blev ÖK alvorligt såret i benet. Han kom til Kilis på den tyrkiske side af grænsen og blev behandlet der for sine skader. Efter endt behandling kom ÖK tilbage over den syrisk/tyrkiske grænse og tilbage til IS.

Mens ÖK var i Danmark, kontaktede han sin kone YK og overtalte hende til at tilslutte sig ham i Raqqa. Den 23. juni 2016 tog hun så til Tyrkiet og derfra videre til Syrien. Ifølge hendes far RK, blev hun “snydt af ÖK”.

“Det var ikke hendes eget ønske. ÖK hjernevaskede hende. Inshallah hun kommer tilbage og finder den rigtige vej,” siger RK til Ekstra Bladet. “Vi håber, hun vil få det godt i Danmark. Folk drukner i havet for at komme til Europa, men IS narrer dem på halvanden time og fører dem til Syrien.”

Læs mere på Ekstra Bladet

Ifølge Politiken, Weekendavisen (27/1-’17) og Jiyan.dk er op til hver femte IS-kriger fra Danmark etnisk kurder.

Omkring 20-25 danske kurdere har siden 2013 tilsluttet sig IS i Syrien og Irak, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Derudover er der et par stykker i Østjylland, som stammer fra Sarpol-i Sahab, tæt på Kermanshah i iransk Kurdistan. Endvidere er der mindst to-tre irakiske kurdere. Det er ud af de 145 personer fra Danmark, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer