“Jeg kan ikke lide at snakke om ordet integration, men prøver at snakke om deltagelse,” siger Socialdemokraternes Folketingskandidat Yildiz Akdogan. Læs Jiyan.dks valginterview med hende, hvor hun også fortæller om hærværket på hendes valgplakater.

Af Medya Özvan

Socialdemokraterne Folketingskandidat Yildiz Akdogan brugte den første dag i valgkampen fra kl. 11 om morgenen til kl. 1 om natten på at hænge plakater op sammen med sin gode ven Jakob Holdt.

Der blev så revet nogle ned og andre var der hærværk på med islamistiske tekster. På plakaterne var der skrevet ”Lovgivningen tilhører Allah”.

– Det startede ret fantastisk. Jeg havde nogle dygtige mennesker til at hjælpe mig med plakater i byen. Men det sluttede uheldigt med hærværk, siger Yildiz Akdogan og tilføjer:

– Det er syge mennesker, der skal af med deres aggressioner som skriver sådan noget.

Yildiz Akdogan er født i en kurdisk landsby i Çorum, Tyrkiet og er uddannet kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. Hun er Socialdemokraternes IT-ordfører, samt medlem af Europaudvalget, Kulturudvalget, og Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse.

Jo mere viden, desto færre fordomme

Udover denne dag og det praktiske arbejde, holder Yildiz´s politiske værdier og mærkesager stadig fast i hende.

– Uddannelse er ekstremt vigtigt og at vi sætter fokus på uddannelse. Jo mere viden vi får, jo mindre fordomme har vi. Og jo mere veluddannede vi bliver, jo bedre er det for samfundet. Det er en af mine topprioriteter.

En anden topprioritet er integration, og her har Yildiz skabt sit eget motto. Hun forklarer:

– Vi prøver at takle integrationsdebatten ud fra mere deltagende aspekter. Mit motto lyder: integration er deltagelse. Og med det menes der at jeg ikke kan lide at snakke om ordet integration, men prøver at snakke om deltagelse, fordi det giver nogle andre rammer og er mere neutralt. At alle borgere skal deltage på lige vilkår i det her samfund. Det gælder deltagelse i arbejdsmarkedet, skolesystemet og den offentlige debat. Samtidig med at vi forbedrer danskkundskab for de børn der sakker bag ud med specialundervisningen, hvor der fx. ikke er nok personale, så de her børn ikke bliver tabergenerationen.

Plads til forskellige kulturer

Mangfoldigheden kendetegner visse dele af København og det skal bevares, mener Yildiz.

– Da jeg har stillet op i Københavns Kommune er det vigtigt for mig at vedligeholder mangfoldigheden i København. Altså denne rummelighed med forskellige kulturer, hvor der er plads til innovation, kunstnerisk udfoldelse og faciliteter, siger Yildiz og fortsætter om byens grønne vækst:

– Og der skal også være gode cykelstier med færre biler på vejene.

Du har kritiseret den nye public service-aftale for Danmarks Radio, som skal lægge særlig vægt på »den kristne kulturarv« – hvad er der galt i at fremhæve den kristne kulturarv, når 90% af danskerne jo har kristen baggrund?

– Jeg synes, at det er en Public Service Kanal, der henviser til alle i Danmark. Og i Danmark bor der også jøder, muslimer, hinduer og buddhister m.fl. Derfor er det forkert. DR har mange indslag om kristendommen med hver uges søndags prædiken i forvejen, og at det så skal skrives ind i Public Service kan jeg ikke forstå. Samtidig fjerner man mangfoldigheden og integrationen fra det område, og dermed implicit understreger kristenheden. Det er ikke en god måde at lave Public Service på, fastslår hun.

Yildiz Akdogan stiller op for Socialdemokraterne i Brønshøj-kredsen; Brønshøj-Husum-Vanløse.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer