”Hvis du ikke er medlem af KDP eller PUK, kan du ikke trives i Kurdistan,” sagde en kurdisk stammeleder til amerikanerne ifølge Wikileaks.

Amerikanske diplomatiske dokumenter udgivet af Wikileaks fra 2006 viser, at amerikanske embedsmænd i Irak har været interesserede i at mødes med store stammer (eşîret) i irakisk Kurdistan og deres ledere.

Flere kurdiske stammeledere har overfor USA givet udtryk for utilfredshed med Kurdistans regerende partier, KDP (Kurdistans Demokratiske Parti) og PUK (Kurdistans Patriotiske Union).

Amerikanerne mødtes med stammerne Herkî, Sûrçî, Zêbarî, Biradostî og Caf.

Biradostî’erne fortalte amerikanerne, at de ikke kunne bosætte sig i deres oprindelige område – som de blev deporteret fra af Saddam Hussein – af frygt for Kurdistans Arbejderparti (PKK), KDP og PUK.

Biradostî’ernes leder Şêx Husên mener, at korruptionen i Kurdistan får lov at trives på grund af blandt andet rivaliseringen mellem KDP og PUK.

”KDP har ikke råd til at fyre korrupte medlemmer, fordi de frygter, at PUK så vil ansætte dem,” mener Şêx Husên.

Şêx Mezher Sûrçî, leder af Sûrçî-stammen, fortalte amerikanerne, at de blev tvunget til at samarbejde med KDP og PUK, fordi partierne kontrollerer alle beskæftigelses- og uddannelsesmuligheder.

”Hvis du ikke er medlem af KDP eller PUK, kan du ikke trives i Kurdistan. Partierne vil fornærme dig eller presse dig, indtil du tilslutter dig dem,” sagde Şêx Mezher Sûrçî til amerikanerne.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer