Warte er datter af en Peshmerga og flygtede fra Saddams forfølgelse til Danmark. Så vendte hun tilbage og blev den første kvinde i Irak til at flyve store fly. Læs historien om 26-årige Warte.

Warte Abubakir Ali, der er den første kvinde i Irak til at flyve store fly, blev født, da hendes familie flygtede fra deres by Silêmanî i irakisk Kurdistan til bjergene. Det skete i 1991, hvor Iraks diktator Saddam Hussein slog ned på kurderne efter et folkeligt oprør, kendt som Raperîn.

Dengang blev Saddam af den amerikansk-ledede koalition tvunget ud af nabolandet Kuwait, som han havde besat et halvt år tidligere. Den daværende amerikanske præsident George Bush opfordrede irakerne til at gøre oprør – dog uden at USA støttede dem heri.

Wartes far var en Peshmerga-kriger.

Hendes familie flygtede fra Silêmanî til området Warte (Wertê), nær den iranske grænse, hvor lokalbefolkningen tog imod flygtningene.

“Den hengivenhed, vi blev mødt med i Warte, især fra en ældre kvinde, der var vært for os, tiltrak mine forældres opmærksomhed. Jeg fik derfor navnet Warte,” siger den kurdiske pilot til Rudaw English.

“Jeg kan vældig godt lide mit navn. Folk spørger tit om mit navn og tager det for at være et specielt navn.”

Warte er 26 år og har boet de 23 i Danmark. Det var her, hendes familie slog sig ned i august 1992, da de forlod Kurdistan.

Hun studerede civil luftfart i Danmark, men begyndte sin karriere i Irak, hvor hun er blevet den første irakiske kvindelige pilot til at flyve et Boeing-fly.

Det er en drøm, hun har haft siden barndommen.

”Da jeg var lille og læreren spurgte, hvad min hobby var, svarede jeg ’at være pilot’. Jeg var meget interesseret i at flyve. Jeg tegnede altid billeder af himlen,” forklarer hun.

Boede alene i Danmark

I Danmark boede familie i Høje Taastrup. En dag besluttede familien at tage tilbage til Iraks Kurdistan-region. Men Warte blev i Danmark.

“Mine forældre kom tilbage til Kurdistan. Jeg var alene i Danmark for at studere.”

Hun begyndte derefter at studere pilotuddannelsen i København.

”Jeg studerede for at flyve små, ikke store fly. Jeg arbejdede hårdt,” siger hun.

Men i Danmark fløj Warte kun små fly.

”Jeg ønskede at flyve store fly i Bagdad, Hewlêr og Silêmanî. Derfor kom jeg tilbage til Kurdistan.”

Ali gennemførte sine studier for to år siden i København. Hun fandt ikke et arbejde i Kurdistan-regionen, og søgte derfor en stilling i Bagdad.

“Jeg var meget interesseret i at finde et arbejde hos et luftfartsselskab i Kurdistan. Men de havde ikke brug for nogen…. Jeg fandt derefter en jobmulighed hos det irakiske luftfartsselskab i Bagdad.”

Hun blev sammen med en arabisk kollega sendt til Dubai for at deltage i et kursus om større fly.

Ali fløj sit første store fly til Egyptens hovedstad Kairo.

“Den 11. maj 2016 fløj jeg for første gang et stort fly. Jeg havde blå bukser, en hvid skjorte og blåt slips på og lidt sminke. Jeg fløj til Cairo med 145 passagerer ombord. Min første flyvning var en succes, gudskelov. Den tog tre timer og fem minutter på grund af vejret. Men min returflyvning varede kun to timer og fem minutter,” siger hun.

I sidste uge tiltrak den dansk-kurdiske kvinde overskrifter i Irak og Kurdistan efter, at Iraks ministeriums transport annoncerede, at Warte er den første irakiske kvinde til at flyve et stort civilt fly.

“Jeg håber, at kvinder ser på mig og gør deres egne indsatser. Intet er umuligt,” siger hun

Fra Rudaw English

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer