”Assimilation er forkert, fordi det handler om, at nydanskere skal glemme deres kultur, religion og blive ærkedansk. Så længe nydanskere prøver at blive en del af samfundet, kan vi ikke kræve mere,” mener 24-årig jurist Volkan Turan, der er kandidat til kommunalvalget næste måned.
”Så længe nydanskere prøver at blive en del af samfundet, kan vi ikke kræve mere,” mener Volkan Turan. Den 24-årige jurist stiller til november op for SF i Ishøj. Blandt hans mærkesager er bedre integration.
Det sidste står i modsætning til assimilation, forklarer Volkan, der er født i Danmark af kurdiske forældre fra Konya i Tyrkiet.
”Assimilation er forkert, fordi det handler om, at nydanskere skal glemme deres kultur, religion og blive ærkedansk.”
Spørgsmålet om integration har været aktuel hen over sommeren, hvor debatten om halalkød rasede. Det faldt flere for brystet, at danske institutioner valgte at servere halalkød.
”Vi skal respektere, hvis de vælger at servere halalkød og det er ikke noget, som politikere skal blande sig i.”
Men ifølge kritikere lefler man derved for et muslimsk mindretal i Danmark?
“I min optik er det netop udtryk for demokrati, at politikere på byrådsniveau ikke skal afgøre, hvad de enkelte institutioner skal servere. Det bør være op til den siddende forældrebestyrelse at afgøre menuen i samarbejde med personalet. Hvis afgørelsen er, at det mest hensigtsmæssige er at servere halalslagtet kød pga. det store antal muslimske børn eller at der skal være tale om kosher i forhold til en stor andel jødiske børn, bør dette respekteres. Så længe standarden for sund og varieret kost holdes, bør denne beslutning respekteres.”
Volkan mener derudover, at Integrationscentrene skal være bedre til at skræddersy kurser til de nyankomne borgere og tage højde for individuelle behov, heriblandt visse flygtninges traumer fra hjemlandet.
”Atter mange er kommet hertil fra landsbyer i Anatolien uden at de har haft tilstrækkelig skolegang og uden at have lært grammatik. Der skal mere kvalificerede undervisere til dem.”
I det hele taget mener Volkan, at der er grundlæggende problemer i Ishøj, hvilket er hans motiv til at gå ind i politik. Derfor har han valgt at tage hånden i egen hånd ved at stille op. Især er den gal med uddannelse blandt unge, hvorfor det område også er blandt Volkans mærkesager.
”Mange unge i Ishøj får en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse. Folk afslutter erhvervsuddannelser, men kan ikke få lærepladser. Derefter opgiver de unge.”
Men hvad vil du som kommende byrådspolitiker gøre ved det?
”Jeg vil kæmpe for et større samarbejde mellem ungdomsklubberne og uddannelsesinstitutionerne. Dette samarbejde skal støttes af byrådet, der løbende skal være i kontakt med disse parter, for at skræddersy vores løsninger i forhold til de unges ønsker og behov.”
Volkan er desuden i løbende kontakt med de unge og ser sig som bindeleddet mellem de unge i Ishøj og byrådet. Uddannelsesproblematikken hænger også sammen med beskæftigelse. Her ser det sort ud i Ishøj. Der er et jobcenter i nabobyen Vallensbæk, der også dækker Ishøj. Volkan ønsker et større samarbejde mellem Ishøj og Vallensbæk, end det nuværende “forpligtende samarbejde”.
”Da Ishøj er kommunen med flest borgere og den absolut største ledighed, er det naturligt, at jobcenteret bør placeres i Ishøj. Ishøj har en større erfaring med stor ledighed desværre.”
Byrådet skal i tæt samarbejde med Jobcenteret og lokale erhvervsforeninger med mere, medvirke til at “designe” arbejdskraften ift. efterspørgslen, hvis det står til den unge kommunalvalgskandidat.
Til november er det første gang, Volkan skal deltage i valget som kandidat.
”Jeg skal gøre noget ekstra for at nå ud til flere mennesker, fordi det er første gang,” siger han og peger på den største udfordring ved valget:
”Nemlig at få de unge til at stemme. For det er deres fremtid, det handler om.”
Kommunalvalget finder sted 19. november 2013.