Enhver, der vil forstå Pakistan, Taleban samt det modspil, som den ekstreme islamistiske organisation får fra modige muslimer som netop Malala, bør læse bogen.

Det er næsten umuligt ikke at blive betaget af den kun 16-årige pakistanske pige Malala Yousafzai og hendes utrolige heltemod i kampen for pigers ret til uddannelse.

Da de religiøse fundamentalister i Taleban-bevægelsen kommer til magten i Malalas hjemegn, Swat-dalen, bliver listen over forbud ligeså lang som den er kontroversielt blandt de lokale muslimer som ikke-muslimer rundt omkring i verden.

Udover at kvinder skal iføres heldækkende burkadragter, må de heller ikke uddannes. Gennem bogen får vi et realistisk og velfortalt førstehåndsindtryk om at være en ”pige i et land, hvor der bliver skudt op i luften med rifler for at fejre en søns fødsel, mens døtre gemmes væk bag forhæng, hvor deres rolle i livet simpelthen er at lave made og føde børn.”

Men Malala finder sig ikke i omgivelsernes undertrykkende normer. Hun insisterer på, at kvinder skal have lige rettigheder. Ikke på trods af islam, men nærmest på grund af islam.

”Vi har ret til uddannelse…Islam har givet os ret til det og siger, at alle piger og drenge bør gå i skolen,” som Malala siger.

Den pakistanske pige betaler en hård pris for sin kamp. Da den dengang 15-årige Malala nægter at følge Talebans forbud, bliver hun skudt i hovedet på klos hold på vej hjem fra skole. På mirakuløs vis overlever hun. I bogen ”Jeg er Malala”, skrevet af Malala i samarbejde med Christina Lambs følger vi minutiøst og detaljeret lægernes redning af pigen og hospitalsbehandlingen. Derudover giver bogen en god historisk baggrundsviden om Pakistan. Fra løsrivelsen fra Indien i 1947, tiltagende islamisering under diktator Zia ul-Haq, støtte til de afghanske Mujahideen-krigere til huslyet til al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, som myndighederne var ”uvidende om” samt den næsten umulige kontrol med det bjergrige og uvejsomme grænse til Afghanistan. En manglende kontrol, som islamister i Taleban og al-Qaeda har kunne nyde godt af.

Enhver, der vil forstå Pakistan, Taleban samt det modspil, som den ekstreme islamistiske organisation får fra modige muslimer som netop Malala, bør læse bogen.

”Jeg er Malala”

Politikens Forlag

Kan købes her

5 ud af 5 stjerner

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer