Valget i Iran er rent skuespil. Ayatollah Ali Khamenei (direktøren) har udvalgt nogle skuespillere, og blandt dem en favorit til hovedrollen. Sådan er spillereglerne. Folket har ingen påvirkning på hans valg udover, at købe billetter til at se skuespillet og tage hjem, når skuespillet er slut.
Igen valg i Iran, og igen et skuespil med de bedste aktører og en erfarende direktør. Iran er ved at forberede sig på endnu et skuespil. Et skuespil med samme manuskript, dog skiftende skuespiller, men direktøren er den sammen. Det er efterhånden den samme direktør, hver gang. Det er nemlig direktøren, der bestemmer, hvilken aktør der får hovedrollen.
Ayatollah Ali Khamenei (direktøren) har udvalgt nogle skuespiller, og blandt dem har han med sikkerhed valgt en favorit til hovedrollen. Sådan er spillereglerne. Folket har ingen påvirkning på hans valg udover, at købe billetter til at se skuespillet og tage hjem, når skuespillet er slut.
Hvis det er situationen, og alt er forhandlet og bestemt på forhånd, hvad bruger man så folket til? Hvorfor alle de valgkampagner og sorteringer? Det er et godt spørgsmål.
Regimet har ikke brug for folkets stemme. De bliver involveret, fordi det giver legitimitet og troværdighed til skuespillet. De er ligeglad med, hvem du stemmer på, dit stemme er alligevel ligegyldigt. Det eneste ting de vil bruge folket til er nogle billeder. Billeder af folk, der står i kø for at stemme. Det billede har et signalværdi. Det signalerer, at det er folket der stemmer på regimet, og dens elite, derfor er de legitim.
Folkets rolle er hermed at stå i kø, mens de bliver fotograferet eller filmet, og de billeder og klip bliver sendt ud til verdensmedier.
De kurdiske politiske partier i Øst Kurdistan opfordrer alle iranere, og især kurdere i Iran til ikke at deltage i valget. De har for længst gennemskuet skuespillet, og ved, at alt er valgt og bestemt på forhånd. Kurdistan har den laveste stemmedeltagelse i Iran.
Det er glædeligt, at de øvrige nationer i Iran har valgt at følge eksemplet i Kurdistan. Alt tyder på, at deltagelse vil være meget lavt denne gang. Iranere har set, at deres valg ikke betyder ret meget, derfor råber de ikke længere Mousavi, og Hvor er mit stemme. De har gennemskuet, at det ikke nytter noget. Sloganet er ikke længere Where is my vote?, men I’m not gonna vote.
Nu, hvor resten af Iran også er vågnet op lad os stemme for regimeændring. Jeg stemmer for et regimeskifte.
De fremførte synspunkter står for afsenderens egne regning. Debatindlæg sendes til redaktion@jiyan.dk. Debatindlæg må ikke indholde injurierende eller racistiske kommentarer. Redaktionen vurderer dit indlæg og forbeholder sig ret til at forkorte det. Husk at sende et billede af dig selv sammen med indlægget.
HEJAR DASHTI’s øvrige blogindlæg
Diskrimination mod kurdere – også i Danmark
Kurdisk ungdom: Generation “Stor kæft – små handlinger”
Som kurder kræver jeg af Danmark og EU…
De glemte og/eller mindre kendte kurdere