”Welcome” er en smuk og vedkommende, men også ydmyg film om næstekærlighed mellem to mænd, hvor det hele er skruet sammen uden de store overraskelser.

Anmeldt af Deniz Berxwedan Serinci

Titlen på den film, jeg hermed anmelder, hedder sjovt nok ”Welcome” og er instrueret af franskmanden Philippe Lioret. Filmen handler nemlig om, at hovedpersonen, den 17-årige kurder Bilal (spillet af Firat Ayverdi) netop ikke er velkommen i det Frankrig og Vesten, hvor han opholder sig illegalt.

”Welcome” er også det, der står på dørmåtten til den hysteriske nabo til den middelaldrende svømmelærer Simon (spillet af Vincent Lindon), som melder sin nabo til politiet for at huse Bilal for illegal vis.

Han er flygtet fra Irak / Sydkurdistan til Calais i Frankrig efter en lang og hård rejse. Bilals mål er at komme til England og der blive forenet med sin elskede teenagekæreste gennem flere år, nemlig smukke Mina.

Men der er én hindring, nemlig den engelske kanal. I den lokale svømmehal møder Bilal svømmetræneren Simon, der er blevet skilt fra den kvinde, han stadig elsker. Simon øjner et talent i den unge kurder og begynder derfor at hjælpe ham til at blive en dygtig svømmer, så han kan svømme over kanalen, og huse ham på ulovlig vis.

Politisk film om europæisk migrationslov
”Welcome” kan som film fortolkes politisk.

Eric Besson, den franske minister for integration, protesterede ophidset ved filmens premiere sidste år, da instruktøren Philippe Lioret sammenlignede de franske myndigheders behandling af flygtninge med ”1943, hvor vi skjulte en jøde i kælderen.”

Om Philippe Lioret har ret, afhænger af øjnene, der ser. Men en ting er vi sikker på, på Jiyan.dk’s redaktion. Nemlig at den franske instruktør har formået at lave en socialrealistisk, vedkommende og enkelt fortalt film, hvor næstekærligheden og venskabet mellem den unge, desperate flygtning og den middelaldrende svømmelærer, næppe kunne spilles mere overbevisende og troværdigt end af de to hovedrolleindehavere, Firat Ayverdi og Vincent Lindon.

Det til trods for den store forskel mellem de to personer, hvor den ene, Simon tager tingene og livet, som det kommer, mens Bilal er fast besluttet på at ændre sin fremtid og nå sine drømme og håb. For enhver pris.

Ydmyg film uden store overraskelser
”Welcome” giver et levende billede af de menneskelige forhold ved flygtninges situation i Vesten, som filmen helt konkret omhandler, frem for blot at kritisere lovgivningen omkring asylansøgere.

Filmens manuskript af Philippe Lioret, Emmanuel Courcol og Olivier Adam er samtidigt skruet godt sammen, så alle karaktererne repræsenterer en vigtig holdning i den europæiske befolkning i spørgsmålet om flygtninge.

Simon er humanisten, der ulovlig hjælper den illegale flygtning. Hans nabo med dørmåtten ”Welcome” udgør filmens ”skurk”, mens kurderen Bilal er et eksempel på de millioner af mennesker, som hvert år flygter fra elendighed til en bedre tilværelse i Vesten.

Eneste minus ved filmen – og grunden til at ”Welcome” må ”nøjes” med fire Jiyan.dk-blade – er, at filmen ikke byder på de store overraskelser. Alle karaktererne står som bekendt for en bestemt holdning og det hele er derfor forudsigeligt.  Alt i alt er ”Welcome” dog en god, men ydmyg film om det at være uvelkommen.


Deniz Berxwedan Serinci giver ”Welcome” 4 ud af 5 Jiyan.dk-blade.

[poll id=”3″]

KOPIERING AF DENNE ARTIKEL ER STRENG FORBUDT!

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer