Det amerikanske konsulat betegner drab på armenierne under Første Verdenskrig som et folkemord.

USA’s senat har i dag enstemmigt vedtaget en resolution, som kalder massakrerne på armenierne i 1915 for et “folkemord”. Det ventes, at resolutionen vil øge spændingerne mellem USA og Tyrkiet.

Den tyrkiske præsidents talsmand Ibrahim Kalin skriver på Twitter, at Tyrkiet tager “skarp afstand fra og afviser resolutionen”.

Armenien og de fleste historikere mener, at der var tale om folkemord, da op mod én million armeniere ifølge internationale forskere omkom i 1915, da Det Osmanniske Rige deporterede den kristne minoritet. Det skete som straf for påstået armensk samarbejde med osmannernes ærkefjende, Rusland.

Mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke med vilje blev holdt på et minimum. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet. Et kurdisk regiment, Hamidiye, forfulgte og plyndrede de deporterede armeniere. Andre kurdiske stammer beskyttede armenierne.

Tyrkiet siger, at der godt nok døde omkring 300.000 armeniere, men at det skete som led i civile fejder, hvor også tyrkere døde. Men det afvises, at der var tale om et folkemord.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer