Lækkede dokumenter fra Wikileaks viser nu, at USA lagde pres på Danmark for at rejse tiltale mod den kurdiske tv-station Roj-TV.

Den danske justitsminister rejste senere tiltale mod Roj-TV for at støtte den kurdiske organisation PKK, der står på EU’s terrorliste.

I maj 2009 gav statsadvokat Lise-Lotte Nilas og PET’s juridiske chef, Lykke Sørensen, den amerikanske ambassade en status i sagen. Derefter opfordrede den amerikanske ambassades chef regeringen i Washington:

– Vi anbefaler, at vi skal engagere danskerne i at overveje nye indfaldsvinkler og opfordre dem til tænke kreativt for at finde måder at blokere eller lukke tv-stationen på (vores fremhævning, red.), hvis det på kort sigt skulle vise sig umuligt at gennemføre en strafferetlig sag, lød analysen, som det amerikanske udenrigsministerium og USAs ambassade i Ankara fik.

Forstander: DK har følt sig presset
Ifølge Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kan “man ikke undgå at få den tanke, at anklagemyndigheden ikke har lavet en normal sagsbehandling.”

– Den har følt sig presset til at gøre noget, der kan give indtryk af, at danske myndigheder forsøger at imødekomme ønskerne fra Tyrkiet og USA, siger Oluf Jørgensen til Politiken.

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas afviser over Politiken, at der er politiske motiver bag terrortiltalen mod Roj-TV.

– Jeg synes, det er fornærmende, at man skyder os nogle politiske motiver i skoene, når vi udfører et sobert og ordentligt stykke juridisk arbejde, siger Lise-Lotte Nilas.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer