Det er endnu uklart, hvad den danske regering vil svare amerikanerne.
USA har bedt den nye danske regering om at sende soldater til Nordøstsyriens Autonome Administration eller ”Rojava”, som det hedder i folkemunde. Det skriver Politiken.
Det kurdisk-dominerede selvstyre i Syrien har eksisteret siden 2012 og udgør idag cirka en fjerdedel af Syriens areal.
Udenrigs- eller Forsvarsministeriet herhjemme har ikke kommenteret den amerikanske henvendelse. Amerikanernes ønske blev ifølge Politiken drøftet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i sidste uge.
Helt præcist skulle supermagten have ønsket danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset til Rojava. Det er endnu uklart, hvad den danske regering vil svare amerikanerne.
I december 2018 erklærede USA’s præsident Donald Trump, at supermagten ville trække sig ud af Syrien. Derfor prøver amerikanerne nu at overtale europæiske allierede til at sende soldater ind i området og forhindre Islamisk Stat (IS) i at genopstå.
Flere eksperter udtaler sig til Politiken om, at en dansk deltagelse i området ikke vil blive mødt med bifald fra Tyrkiet. Tyrkerne ligger i konflikt med Rojavas væbnede YPG-styrker, som de beskylder for at være en del af den kurdiske ærkefjende PKK.
USA’s tilstedeværelse i området ses som en forhindring for, at den tyrkiske hær rykker ind og nedkæmper YPG, som det skete i byen Afrin i 2018.
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan sagde under et pressemøde i sidste uge i forbindelse med G20-topmødet i Osaka i Japan, at landet vil skabe en zone i det nordlige Syrien, hvorfra det vil fordrive de kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG), der dominerer SDF.
”Der må oprettes en sikker zone på den tyrkisk-syriske grænse,” sagde Erdogan.
Trump sagde under et pressemøde få dage inden, at hans tyrkiske kollega ”havde en hær på 65.000 mand på (Tyrkiets) grænsen (til Syrien), og han var i gang med at tilintetgøre kurderne ..Men jeg ringede til ham og bad ham om ikke at gøre det.”