Miço og Serhat opdaterer kurdere i Danmark med nyt fra Vestkurdistan. 

Der er hårde kampe mellem kurdiske YPG-styrker og tyrkisk-støttede arabiske FSA-styrker i byen Serêkanî i Vestkurdistan/Syrien.

Tusinder af kilometer bort, i det fredelige Danmark, følger flere unge minutiøs slagets gang.

Blandt dem er Miço Usî Maçê, som til daglig er ingeniør og Serhat Baran, der studerer til ingeniør. Begge bor i København. Sammen har de oprettet en facebook-gruppe, der som den eneste på dansk opdaterer brugerne om begivenhederne dernede – Kurdisk Solidaritets Initiativ.

”De syriske kurdere er blandt dem, der har været mindst opmærksomhed omkring i medierne. Det er åbenlyst, at folket i Vestkurdistan bliver presset af de omgivende regionale krafter til at kæmpe imod Bashar al Assad, selvom de kun er interesseret i at befinde sig og beskytte de kurdiske områder,” siger Serhat.

Nabolandet mod nord, Tyrkiet, frygter at kurdisk selvstyre i Syrien vil inspirere dets egne kurdere til det samme.

Ifølge Miço har tyrkerne for længe indset at de ikke kan gribe ind i Vestkurdistan, pga. for store risici ved et militært indgriben. Syriens allierede Iran, Rusland og Kina vil ikke acceptere tyrkisk indgriben i Syrien. Desuden vil Tyrkiets ca. 20mio. kurdere ikke se passivt til militær indgriben i Vestkurdistan – i hvertfald ikke uden demonstrationer, osv.

”Tyrkerne har så gjort det de er bedst til og det er købe sig ud af problemerne. De har handlet ved at hjælpe/bestikke FSA og salafistiske bander ved at give materielt og logistisk støtte. FSA og salafisterne har vist at de er grusomme og ikke bange for at bruge alle midler for at ødelægge alt de møder på deres vej,” lyder det fra Miço.

Mindeceremoni til ære for Serêkanî

Han mener derfor, at det er enhver kurderes ansvar at sætte fokus på kurderne i Rojava og hjælpe dem på alle tænkelige måder.

”Denne beskidte krig har bragt mange umenneskelige forhold med sig for den kurdiske befolkning i Vestkurdistan. Familier der bor i telte fordi deres huse er ødelagt. Børn sulter fordi der ingen mad er osv.”

Serhat er enig.

”Vi bliver nød til at vække kurderne her i Danmark, der er så mange der ikke har medmenneskelighed overfor deres landsmænd.”

Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, Feykurd, holder ligeledes her på lørdag en mindeceremoni til ære for både de tre dræbte kvinder i Paris og ofrene i Serêkanî.

”Kurderne i Syrien i Serekani- området kæmper stadig mod radikale grupperinger, som bliver støttet af Tyrkiet. Kurderne har fortsat kontrollen i området, dog har kampen indtil videre kostet mange kurdere i livet. Det bør derfor være enhver kurderes pligt at udvise solidaritet med de omkomne samt vise sin fordømmelse.”

Mindeceremonien finder sted kl. 13 på Nytorv, København. 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer