“Før jeg tog flaget ned, sagde jeg til mig selv, at enten tager jeg det irakiske flag eller også dør jeg,” siger den unge mand.

En ung mand, der hopper på en irakisk politibil i Kirkuk og tager et irakisk flag ned, er via sociale medier gået verden rundt.

Nu siger han til den kurdiske tv-station Rudaw, at han er “klar til at dø” for sin sag.

Politibilen var kørende og fyldt med væbnede politibetjente. Episoden fandt sted, da en gruppe mennesker protesterede mod de irakiske styrker, som kørte væk med kurdiske Peshmerga-styrker i Kirkuk.

“Før jeg tog flaget ned, sagde jeg til mig selv, at enten tager jeg det irakiske flag eller også dør jeg,” siger den unge mand til Rudaw over en telefonforbindelse fra Kirkuk. Rudaw har valgt ikke at offentliggøre hans navn af sikkerhedsgrunde.

Han tilføjer, at “vi aldrig vil acceptere at blive underkastet. Når kurderne dør, skal de dø for det kurdiske flag og land.”

Adspurgt om han ikke var bange, lyder svaret:

“Jeg var slet ikke bange for dem, for vi dør kun én gang. Det er meget normalt for mig at dø, for du dør kun én gang, og det er dejligt at dø, mens du holder hovedet oppe.”

I starten af ugen indtog irakiske styrker, der udgøres af den amerikansk-trænede anti-terror enheder og den iransk-støttede shiamilits Hashd al-Shaabi, kontrollen med byer som Kirkuk, Jalawla, Shingal og Khanaqin. Det er alle byer, som Kurdistans Regionale Regering (KRG) også gør krav på.

Da Islamisk Stat (IS) i juni 2014 indtog storbyen Mosul, skyndte Peshmerga sig at indtage den vigtige olieby Kirkuk. Historisk har både kurdere, de tyrkisktalende turkmenere og centralregeringen i Bagdad gjort krav på Kirkuk, hvor en stor del af Iraks olieudvinding finder sted.

Kurderne betragter Kirkuk som hovedstad og håber på at byen med dens megen olie en dag kunne udgøre et økonomisk fundament i et selvstændigt Kurdistan. Det bekymrer Irak, Iran og Tyrkiet, der frygter, at kurderne vil erklære selvstændighed og med det olierige Kirkuk ville have økonomisk fundament for det.

I nat har den irakiske premierminister Haider al-Abadi så beordret alle væbnede styrker, bortset fra det lokale politi, til at trække sig ud af flere af byerne.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer