Tyske politikere og kunstnere har anmeldt Erdogan for krigsforbrydelser imod kurdere.

En gruppe tyske politikere, aktivister og kunstnere har anmeldt den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan til tyske domstoler, hvor de anklageren præsidenten for krigsforbrydelser imod kurdere.

“Vores klienter ser det om en moralsk pligt at rejse tiltale for systematiske krigsforbrydelser i Tyrkiet her i Forbundsrepublikken [Tyskland],” siger advokaterne Britta Eder og Petra Dervishaj i den klage, de har indleveret.

Der fokuseres blandt andet på det lange udgangsforbud og blokade for 130.000 indbyggere i byen Cizre i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan. Her kom der billeder frem af lig, der blev gemmet af vejen i dybfrysere, fordi familierne ikke måtte komme ude og begrave dem. Endvidere rapportereredes der om militærets skarpskytter, der ramte kvinder og børn.

Udover Erdogan, er klagen også rettet mod den tidligere premierminister Ahmet Davutoglu, indenrigsminister Efkan Ala og andre embedsmænd.

Ifølge tysk ret er det muligt at klage til nationale domstole for forbrydelser begået udenfor Tyskland.

I en rapport fra Human Rights Watch (HRW), der udkom i december 2015, hedder det, at mange kurdiske civile er blevet dræbt under udgangsforbuddene siden sommeren 2015 i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan og at sårede mennesker bliver nægtet adgang til medicinsk behandling.

Rapporten beretter om, at hele kurdiske kvarterer er blevet nægtet adgang til vand, el og mad.

De tyrkiske myndigheder siger, at der er tale om en operation mod Bevægelsen af Patriotiske og Revolutionære Unge (YDG-H), der er ungdomsorganisation for Kurdistans Arbejderparti (PKK). YDG-H har erklæret ”selvstyre” i flere kurdiske områder, hvorefter tyrkisk militær er rykket ind.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer