Den tyske delstat Brandenburg har indtil videre tilbudt omkring 700 krigstraumatiserede ezidi-kvinder medicinsk behandling og planlægger at tage imod yderligere 1.100 kvinder i de kommende måneder.

Delstaten har afsat 95 mio. euro (ca. 708 mio. kr) for at hjælpe de traumatiserede kvinder, der blev reddet fra IS’ fangenskab.

I et interview med RudawTV, siger den medicinske leder af projektet, at kvinderne vil modtage de nødvendige behandlinger i to års tid.

“Disse kvinder har været igennem ubærlige oplevelser i hænderne på deres fangevogtere og har brug for professionel psykiatrisk støtte for at gå videre med deres liv,” siger professor Ilhan Kizilhan, en tysk-kurdisk vejleder.

Kizilhan siger også, at projektet udover ezidierne også omfatter andre grupper, herunder kristne og muslimer.

“Vi har også taget imod 24 kristne kvinder, 12 arabiske kvinder og tre feyli-kurdere for behandling i Tyskland,” tilføjer han.

Kizilhan oplyser, at enhver kvinde kan søge hjælp i Brandenburg på den betingelse, at man er blevet forulempet af de militante og er blevet psykisk traumatiseret.

“Jeg har hørt historier fra disse modige kvinder, der er meget hjerteskærende, hvor IS-militante begik en masse, uhørte forbrydelser,” siger professoren og tilføjer, at tortur af børn, mens deres forældre blev tvunget til at se på, har fundet sted flere gange.

Ifølge det irakiske migrationskontor i Hewlêr/Erbil, har omkring 10.000 ezidier forladt Irak og Kurdistan, siden IS’ indtog i deres hjemegn i 2014. De håber nu på asyl i Europa, især i Tyskland.

I august 2014 stormede IS ind i bla. Shingal og truede tilhængere af ezidi-religionen – en af Iraks ældste minoriteter – med udryddelse. I en uge måtte titusinder ezidier tilbringe tiden på toppen af Shingal bjerget uden vand og mad.

Omkring 100 bukkede under og døde, samtidig med at tusinder af ezidi-piger blev kidnappet af IS.

Iraks menneskerettighedsminister Mohammed Mahdi oplyste, at ”5000 kurdiske ezidier er blevet kidnappet af IS og solgt på slavemarkeder. Endvidere er tusinder [ezidier] blevet dræbt.”

2000 af disse kvinder blev senere reddet ud af IS, enten gennem løsepenge eller lokale arabiske stammelederes mægling.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer