“Hos politi, PET og anklagemyndigheden er der i alt 11 sager med tilknytning til stikkerlinjen,” siger justitsminister Nick Hækkerup.
Foto: Screenshot fra Folketinget
Justitsministeren og udenrigsministeren deltog i dag i et åbent samråd i Retsudvalget om den såkaldte tyrkiske stikkerlinje og SETA-rapporten. Her sagde justitsminister Nick Hækkerup, at der hos de danske myndigheder er 11 kørende sager “med tilknytning til stikkerlinjen”.
Berlingske har tidligere beskrevet, at borgere i Danmark kan ringe til telefonnumre i Tyrkiet og angive folk herhjemme, der eksempelvis har ytret sig kritisk mod præsident Recep Tayyip Erdogan.
“Hos politi, PET og anklagemyndigheden er der i alt 11 sager med tilknytning til stikkerlinjen. Tallet er opgjort per 6. december i år.”
Ministeren sagde, at “ser med stor alvor på disse sager.”
“Alle borgere i Danmark skal selvfølgelig kunne give deres holdninger offentligt til kende uden at være bange for at være bange for at blive angivet til andre landes efterretningstjenester.”
Han tilføjede:
“Derfor er det også uacceptabelt, hvis personer i DK hjælper tyrkiske myndigheder med at spionere mod personer her i Danmark. Jeg har en klar forventning om, at de relevante myndigheder tager sagerne alvorligt.”
Udenrigsminister Jeppe Kofod fortalte, at han havde taget kontakt til den tyrkiske regering.
“Fra tyrkisk side er svaret, at Tyrkiet hverken indsamler eller registrerer personoplysninger og at man fuldt ud respekterer dansk lovgivning,” sagde ministeren.
“Det afvises pure, at Tyrkiet skulle være involveret i ulovlige aktiviteter i Danmark.”
Den tyrkiske ambassadør har afvist betegnelsen ”stikkerlinje” overfor den danske minister, men bekræfter, at der findes flere telefonnumre i Tyrkiet, som er åbne for borgerhenvendelser fra tyrkiske borgere.
“Disse inkluderer blandt andet numrene til tyrkisk politi, udenrigsministeriet og præsidentkontoret.”