Tyrkiets regering kom med en tv-appel i onsdags under et besøg i Sincan-fængslet i Ankara til hundredvis af sultestrejkende kurdiske fangere om at afslutte deres sultestrejke.

Af Rojda Kara

“Jeg fortæller de fanger og tilbageholdte, der er deltagende i denne aktion: Af hensyn til din egen krop, din egen sundhed, de mennesker der elsker dig, og hvem du elsker – stop denne handling,” udtaler Sadullah Ergin, tyrkisk justitsminister.

Justitsministeren nævnte, at mindst 680 kurdiske fangere i øjeblikket er på en sultestrejke i hele landets fængsler, men Tyrkiets Menneskerettighedsforening, der nøje følger den kurdiske konflikt siger, at der er 715 fangere fra 48 fængsler. Nogle har været uden mad i 43 dage, og der er frygt for deres tilstand.

“Deres helbred er i dårlig stand,” siger Gonul Sonbahar, medlem af Menneskerettighedsforeningen i et telefoninterview med CNN.

“Nogle har svært med at gå, voldsom hovedpine, blå mærker på fingre og øjne, kvalme, næseblod, problemer med at synke vand, blod i afføringen” tilføjer hun.

Sonbahar siger, at de kurdiske demonstranter har tre hovedkrav: frigivelse af fængslede kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan, retten til kurdisk sprog, uddannelse og anvendelse af kurdisk ved tyrkiske domstole.

Öcalan er en af grundlæggerne af Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har ligget i konflikt med den tyrkiske stat i 30 år. 

Tænketanken ICG hævder Tyrkiets anholdelse og tilbageholdelse af mere end 7.000 kurdiske aktivister i løbet af de sidste mange år har bidraget til en radikalisering af nogle.

Huge Pope, tyrkisk analytiker hos ICG udtaler:

“Erdogan gjorde faktisk mere for kurderne end nogen anden indtil nu”, i et CNN interview, sidste måned. “Men, når en bølge af massive arrestationer af legitime kurdiske politikere begyndte, det er der jeg tænker, at de unge især har mistet håbet, og PKK argumenter for legitimiteten af væbnede kampe blev overbevisende for dem”.

Kilde: http://edition.cnn.com/2012/10/24/world/europe/turkey-kurd-hunger-strike/index.html?hpt=ieu_c2

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer