Normalt får kurdiske BDP ca. 6% af stemmerne ved tyrkiske valg. Men ved lokalvalget 30/3 kan de komme op på 10%, vurderer en af Tyrkiets mest ansete valgeksperter Adil Gür.

Ifølge det tyrkiske A&G Research Institut kan den største overraskelse ved det tyrkiske lokalvalg 30. marts blive det kurdiske Freds- og Demokratiparti (BDP).

A&G Research Institut ledes af Adil Gür, der samtidig har stiftet instituttet. I december 2013 blev Tyrkiets regeringsparti AKP rystet af en korruptionsskandale, hvorefter flere ministre måtte gå af. Ifølge Gür vil korruptionsskandalen uden tvivl påvirke vælgerne, men i begrænset omfang.

”Det, der først og fremmest afgør vælgerens stemmer er økonomien. Da der ikke er noget alternativ til AKP, vil partiet ikke miste mange stemmer,” siger Gür til forskellige tyrkiske medier, heriblandt ILKE HABER.

Noget af vælgervandringen fra AKP vil i stedet gå til det kurdiske BDP, til det mere islamistiske Saadet Parti, det ultranationalistiske tyrkiske BBP og andre småpartier.

Den største overraskelse ved valget bliver BDP, mener Gür.

“Indtil nu fik BDP normalt mellem 6 og 6,5% af stemmerne. Men ved lokalvalget tror jeg på, at BDP kan komme op på 8%, endda 10%. Hvis der var parlamentsvalg kunne de endda måske komme over spærregrænsen på 10%. Jeg ved ikke, om det er en overraskelse, men at gå fra 6% til 9% svarer jo næsten til, at stemmerne fordobles med 50%.”

Kurdiske organisationer i Tyrkiet vurderer, at der er op til 25 millioner kurdere i Tyrkiet. BDP får normalt 2-3 millioner stemmer. Dermed kommer de ikke over Tyrkiets spærregrænse på 10% ved nationale valg, som forhindrer en forholdsmæssig kurdisk parlamentsrepræsentation. Blandt andet derfor har de forskellige prokurdiske partier i Tyrkiet ofte stillet op som uafhængige for at komme ind i folkeforsamlingen.

Disse partier stiller op ved lokalvalget 30. marts, som traditionelt får stemmer fra primært kurdere;

BDP (Freds- og Demokratipartiet), Hüdapar (Den frie sags parti) og Hakpar (Partiet for Rettigheder og Frihed).

Derudover er der HDP, der beskyldes for at være ”et PKK-parti i Vesttyrkiet” af tyrkiske medier. Jakob Lindgaard, forsker ved DIS (Danish Institute for Study Abroad) forklarer det således:

”PKK-lederen Öcalan har fået etableret HDP i Vesttyrkiet, som forsvarer liberale værdier og alle minoriteter. HDP skal få de stemmer, som BDP aldrig kan få blandt venstre-liberale vesttyrkere,” siger Lindgaard.

[polldaddy poll=7832143]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer