Abdullah Öcalan, den fængslede leder af Kurdistans Arbejderparti (PKK), bør komme ud af fængslet og istedet i husarrest og få adgang til medierne, så han kan nå ud til tilhængere, mener en tidligere tyrkisk minister.

“Den tyrkiske regering bør træffe foranstaltninger, så Öcalan kan tale til sine tilhængere to gange om måneden på tv,” siger Mehmet Salim Ensarioglu, som var minister i 1990’erne, hvor der var en stor krig mellem PKK og den tyrkiske stat.

Forhandlinger mellem PKK og tyrkiske embedsmænd for at finde en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål var kommet op og køre igen i de sidste måneder, men de seneste dødelige sammenstød i byen Cizîrê mellem PKK-tilhængere og det kurdisk-islamistiske Huda Par truer med at afspore processen.

Før Cizîrê-optøjerne havde lederen af PKK militære fløj, Murat Karayılan, udtrykt håb om, at Öcalan kunne deltage i den 12. PKK-kongres, planlagt til april 2015.

Ankara har forsøgt at medtage Huda Par i fredsprocessen, men PKK har kategorisk afvist planen og ser det kurdisk-islamistiske parti, som har en voldelig fortid, som skabt af den tyrkiske stat i forsøg på at konkurrere mod PKK.

Seks mennesker er blevet dræbt i de sidste tre uger i gadesammenstød i Cizîrê mellem tilhængere af de to grupper.

“Fredsprocessen gå fremad, men nogle regionale hændelser kan afspore det,” siger Ensarioglu om drabene i Cizîrê til avisen Vatan.

“Erdogan bør gribe ind og Öcalan bør kunne indrage hans tilhængere mere på det punkt. Hvis han ville gøre det via tv, tror jeg, det vil have en større effekt,” tilføjer han.

Rudaw

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer